Filipini pretvaraju smeće u energiju

Filipini su se okrenuli jednom pomalo neobičnom izvoru za proizvodnju energije. Recikliranjem smeće pretvaraju u čistu energiju.

Takav potez, kako izvještava Jamela Alindogan, pokazao se veoma popularnim u Manili.

Pajatasu, glavno smetlište Manile, najveće je odlagalište otpada i ujedno simbol siromaštva u ovoj zemlji.

Ali jedan novi projekt uskoro bi mogao promijeniti tu reputaciju.

Paljenje otpada

Pioniri su u jugoistočnoj Aziji. Metan koji nastaje paljenjem smeća ovdje se pretvara u biogas.

“Ovaj pogon proizvodi količinu čistog gasa dovoljnu da se poništi emisija ugljen dioksida, koji izbaci 20 hiljada automobila u Manili”, izvještava Al Jazeerina reporterka.

Ipak, to je samo djelić od ukupnog potencijala biogasa.

U ekološkoj organizaciji Pangea ističu da na Filipinima postoji mnogo smetljišta i divljih deponija koje ne iskorištavaju potencijalnu energiju iz smeća.

“Ako bismo napravili slične projekte u tim regijama, onda bi one dijelom postale zavisne i koristile bi manje energije iz konvencionalnih izvora poput ugljena, koji iscrpljuje naše resurse i zagađuje okolinu”, navodi aktivista ove organizacije Charles Materum.

Visoka cijena struje

Mnogi Filipinci često kradu struju, jer je njena cijena među najvišima u svijetu.

Proizvođači biogasa tvrde da bi električna energija mogla biti i do tri puta jeftinija.

To bi donijelo ogromne uštede za osobe poput Juna Dela Vege, koji reciklažom smeća dnevno zarađuje samo dva američka dolara.

“Ako bismo plaćali manje to bi nam skinulo veliki teret sa leđa. Kada bi se mjesečni računi smanjili, onda bismo mogli nešto i uštediti”, kaže Dela Vega.

Recikliranje je dugo bilo sastavni dio života u Pajatasu. Međutim, projekt biogasa pokazuje kako smeće može biti i izvor čišće i jeftinije energije.

Izvor: Al Jazeera