Lufthansa prijeti tužbama u slučaju štrajka

Njemački avioprijevoznik Lufthansa razmatra da podigne sudsku tužbu nakon što je sindikat pozvao više hiljada radnika na štrajk. Zaposlenici su nezadovoljni zbog visine svojih primanja.

Nova kašnjenja na horizontu za putnike Lufthanse.

Njemački radnički sindikat Verdi pozvao je na hiljade radnika ove kompanije da u ponedjeljak stupe u štrajk, kako bi izvršili pritisak na menadžment sa kojim pregovaraju o povećanju plata.

Odbijen prijedlog

Menadžment prijeti tužbama.

Glavna pregovaračica sindikata Verdi odbila je prijedlog o visini plata kojeg je kompanija danas poslala. Povećanje od 1,2 posto od oktobra i dodatnih 0,5 posto od početka naredne godine, za sindikalce je neprihvatljivo nisko.

“Naš pregovarački komitet smatra da je ova ponuda nezadovoljavajuća. Možemo razgovarati o određenim strukturama isplate ili vremenskim rokovima, ali predloženo povećanje je u potpunosti neprikladno”, navodi Christine Behle,  pregovaračica sindikata Verdi.

Lufthansa tvrdi da bi najavljeni štrajk u ponedjeljak, kompaniju mogao da košta više desetina miliona eura i da je to mnogo ozbiljnija akcija od štrajka upozorenja, koji su uobičajeni prilikom pregovora o platama u Njemačkoj.

Troškovi radne snage

“Naši putnici uvijek plaćaju najveću cijenu. Smatramo da je bitno da naši uposlenici i svi koji su uključeni u pregovore to i shvate. Menadžment pokušava da napravi konstruktivan prijedlog”, kazuje  Stefan Lauer, glavni pregovarač Lufthanse.

Lufthansa je uspješno koristila pravosuđe kako bi zaustavila pređašnje najave štrajkova.

Baš poput drugih evropskih avio-kompanija poput Air Fransa ili KLM-a, njemačka kompanija pokušava da troškovi radne snage budu što niži kako bi kompanija mogla da se nosi sa sve većom konkurencijom iz zemalja arapskog zaljeva.

Izvor: Al Jazeera