Investicije njemačkih koncerna van eurozone

Volkswagen će na ekspanziju u inostranstvu, uključujući i sedam fabrika u Kini, do 2017. godine potrošiti 19 milijardi dolara (EPA)
Volkswagen će na ekspanziju u inostranstvu, uključujući i sedam fabrika u Kini, do 2017. godine potrošiti 19 milijardi dolara (EPA)

Njemački automobilski koncerni, sa Volkswagenom (VW) na čelu, planiraju do 2017. godine investirati 25 milijardi američkih dolara u države izvan zone eura, prenosi Tanjug.

Kako je objavio Bloomberg, cilj ekspanzije na tržišta van eurozone je da se nadoknade utjecaj dužničke krize i kolebanje deviznih kurseva.

Njemački BMW, jedan od vodećih izvoznika automobila u Sjedinjene Američke Države, objavio je da namjerava početi proizvodnju modela X4 u američkoj saveznoj državi Južna Carolina, a Daimler proširuje fabriku Mercedes-Benz u Alabami.

BMW, također, gradi liniju za montažu u Meksiku, vrijednu 1,3 milijardi dolara.

Stoti pogon VW-a

Volkswagen će na ekspanziju u inostranstvu, uključujući i sedam fabrika u Kini, do 2017. godine potrošiti 19 milijardi dolara.

Daimler planira u proizvodnju u inostranstvu uložiti pet milijardi dolara do 2015. godine.

Ove godine Volkswagen je otvorio 100. proizvodni pogon – fabriku vrijednu 550 miliona dolara u meksičkom gradu Silao.

Prema procjeni konsultantske kuće Oliver Wyman, njemački automobilski koncern trenutno raspolaže sa 77 posto proizvodnih kapaciteta izvan granica svoje regije.

General Motors istovremeno ima 76 posto kapaciteta van matične države, a Toyota 59 procenata.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnici autoindustrije ocijenili su da je dužnička kriza ostavila posljedice na evropsko automobilsko tržište.

05 Mar 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO