Evropa – hit za kineske investitore

Kineski državni fond ima manjinske udjele u nekoliko kompanija, uključujući i onu koja upravlja londonskim aerodromom (Getty Images)
Kineski državni fond ima manjinske udjele u nekoliko kompanija, uključujući i onu koja upravlja londonskim aerodromom (Getty Images)

Evropa je prošle godine bila glavna ciljna oblast za kineske investitore, pokazuju podaci ankete koju je provela investiciona firma A Capital.

Obim sredstava koje je Kina uložila u Evropu povećan je prošle godine za 21 posto u odnosu na 2011, na 12,6 milijardi dolara.

Prema pisanju Wall Street Journala, kineski investitori iskoristili su prilike za akvizicije koje su se pojavile u uslovima krize i recesije.

Upoznavanje s novim tehnologijama

Tako je u Evropu otišla trećina od 37,8 milijardi dolara, koliko je, kako se procjenjuje, Kina uložila izvan granica.

Vrijednost imovine u Evropi znatno je opala tokom dužničke krize u zoni eura.

Prema mišljenju stručnjaka, međutim, stvar nije samo u tome – Kinezi traže mogućnosti ekspanzije u inostranstvu s ciljem da steknu nova iskustva i upoznaju nove tehnologije.

Kineski državni fond stekao je prošle godine manjinske udjele u nekoliko infrastrukturnih kompanija, uključujući i firmu koja upravlja londonskim aerodromom Heathrow.

Veliku popularnost među kineskim investitorima uživaju i njemačke firme iz oblasti mašinogradnje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO