Sumnje stručnjaka u rast bankarskih giganata

Najveća američka banka JPMorgan prijavila je rast prihoda u prvom kvartalu od rekordnih pet milijardi eura. Ipak, mnogi stručnjaci taj podatak uzimaju sa dozom opreza.

“Rezultati JPMorgana bili su bolji od očekivanih, ali su zapravo ostvareni isključivo na tržištu kapitala, trgovinom na berzi. U drugim djelatnostima banke, poput kreditiranja stanovništva, nije zabilježen rast. Stoga je prisutan element nestalnosti u ostvarivanju zarade, jer su tržišta kapitala izloženija globalnim makro rizicima“, kaže Erik Oja, analitičar kompanije S&P Capital IQ.

JPMorgan je, također, smanjio troškove, a već je platio veći dio kazne zbog upletenosti u bankarski skandal 2011. Banka je tada izgubila četiri i po milijarde eura zbog malverzacija britanskog mešetara Brune Iksila, koga su mediji prozvali Londonski kit.

Još jedan izazov

Profit kompanije Wells Fargo, glavnog konkurenta JPMorgana, porastao je za 23 posto. Ali najveći američki kreditor podbacio je u sektoru hipotekarnih kredita.

“Oni su među najbolje pozicioniranim na tržištu nekretnina i trebali bi profitirati od njegovog trenutnog oporavka. Zašto se to ne događa? Zarađuju najviše na uštedama unutar kompanije“, kaže Erik Oja.

Ni finansijska tržišta nisu posebno impresionirana dobrim vijestima iz bankarskog sektora.

„Mislimo da će marže biti kamen spoticanja u poslovanju banaka. Vidjeli smo to u slučaju Wells Farga i JPMorgana. Očekujemo da će niske kamatne stope obilježiti poslovanje cjelokupnog sektora u narednom periodu. I to će biti ključno polje koje ćemo posmatrati“, kaže Christopher Wolfe iz Fitch Ratingsa.

Banke se suočavaju s još jednim izazovom – nova pravila regulatora mogla bi poremetiti njihove strategije oporavka.

Izvor: Al Jazeera