Opoziv više od tri miliona japanskih vozila

Glasnogovornik Toyote je rekao da će njegova kompanija zbog ovog defekta povući 1,73 miliona vozila (Reuters)

Četiri vodeća japanska proizvođača automobila – Toyota, Nissan, Honda i Mazda objavili su u četvrtak, u odvojenim saopćenjima, kako će ukupno povući 3,39 miliona vozila zbog mogućih problema sa zračnim jastucima.

Ministarstvu saobraćaja u Tokiju je, međutim, dostavljen izvještaj u kojem se navodi da će biti povučeno 2,92 miliona vozila. Nije bilo objašnjenja oko različitih iznosa broja vozila koja se povlače, prenose agencije.

Prema saopćenju proizvođača automobila, do sada nije bilo incidenata, ali može doći do nepravilne aktivacije zračnih jastuka prilikom sudara.

Glasnogovornik Toyote je rekao da će njegova kompanija zbog ovog defekta povući 1,73 miliona vozila, koja su proizvedena širom svijeta između novembra 2000. i marta 2004. godine. Iz američkog odjela Toyote navode kako će u SAD biti opozvano 170.000 vozila koja su ubrojana u globalni opoziv kompanije.

Moguć i požar

U saopćenju se navodi kako je riječ o greškama na prednjim zračnim jastucima, te da bi u slučajnu „nenormalne aktivacije moglo doći do zapaljenja unutrašnjosti automobila“.

Iz Honde ističu da će povući 1,135 miliona vozila širom svijeta, dok će Nissan opozvati 480.000 automobila, a Mazda 45.463 vozila zbog identičnog problema.

Glasnogovornica Nissana navela je kako je riječ o opozivu automobila proizvedenih u Japanu od augusta 2000. do januara 2004. godine i koja su prodavana u cijelom svijetu.

Toyota i Nissan su objavili da je zračne jastuke proizvela japanska kompanija Takata Corp.

Izvor: Agencije