Strahovi uposlenih TE i rudnika u Ugljeviku

Ugalj se u Ugljeviku, gradiću na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, iskopava već 114 godina. Velike rezerve ovog energenta privukle su bogatog investitora iz Rusije kojem je Vlada bh. entiteta Republika Srpska dala koncesije na istraživanje uglja na dvije lokacije i gradnju trećeg bloka termoelektrane Ugljevik.

Radnici rudnika i termoelektrane u državnom vlasništvu sada strahuju da će ruska kompanija dobiti pravo iskopavanja i na najvećem nalazištu uglja, što bi ih uskoro moglo ostaviti bez posla.

Krajem marta prošle godine predsjednik RS Milorad Dodik i ruski milijarder Rašid Serdarov najavili su početak gradnje trećeg bloka termoelektrane Ugljevik, investiciju vrijednu 700 miliona eura.

„Veoma sam sretan što smo povećali snagu termoelektrane sa 460 na 600 megavata. Smatram da je ‘što je više to i bolje’, da imamo veću snagu. Naši se rokovi ne mijenjaju, 2014. ćemo pustiti Termoelektranu u rad“, izjavio je tada Serdarov, vlasnik Comsair Energy Group Limited

Dodik je istom prilikom kazao kako se „ove sedmice završava istraživanje uglja na ovom prostoru da se vidi i omogući kolike količine postoje i samim tim će to odrediti kako će se to graditi“.

Serdarov je 2010. godine na Kipru registrovao Comsair Energy limited group. Već iduće godine formirana je kćerka firma u RS, u kojoj ruski investitor ima 90, a Elektroprivreda RS 10 posto vlasništva.

Šteta za budžet

Entitetska Vlada novoformiranoj kompaniji veoma brzo daje koncesiju na istraživanje uglja na dvije lokacije u okolini Ugljevika i ujedno i koncesiju za gradnju trećeg bloka Termoelektrane.

Profesor Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine, izvršio je studiju ekonomske opravdanosti ovog projekta na zahtjev Opštine Ugljevik. Utvrdio je veliku dugoročnu štetu za budžet, a u korist investitora.

O rezultatima ove studije obavijestio je i predsjednika, premijera te ministre u Vladi RS, ali još nije dobio nikakav odgovor.

U Comsair Energyju odbacuju ove navode i kažu kako je već jasno da će projekat donijeti ogromnu dobit. Međutim, većina radnika rudnika i Termoelektrane Ugljevik sumnja u dobre namjere ruskog investitora.

Kako javlja novinar Al Jazeere Dragan Stanimirović, koji je boravio u Ugljeviku, oni smatraju da ruska kompanija nije zadovoljna količinama uglja na dvije lokacije i da sada u Vladi RS namjerava dobiti koncesiju i na, ugljem znatno bogatijoj, lokaciji Ugljevik Istok.

„Zbog toga je sindikat rudnika i TE Ugljevik nedavno organizovao protestni zbor. Poručili su da samo njihova kompanija, koja je godinama ulagala u istraživanja i otkup zemljišta, može dobiti koncesiju“, navodi Stanimirović.

Davanje koncesija

Sindikalci strahuju da bi, ukoliko Comsair Energy dobije pravo na iskopavanje uglja, postojeća TE, zbog nedostatka ovog energenta, mogla biti ugašena u roku nekoliko godina.

Jedan od radnika Termoelektrane slikovito je objasnio situaciju. Ne može, kaže, prihvatiti logiku po kojoj od deset šljiva koje ubere sa svog stabla, devet daje investitoru a jedna ostaje njemu.

Odgovore smo tražili i u Ministarstvu energetike RS, no odgovor nismo dobili ni deset dana nakon našeg upita.

Comsair Energy je dobio koncesiju i za gradnju Hidroelektrane na rijeci Lim, kod Rudog.

Milojević je zabrinut zbog svega ovoga i protivnik je politike davanja koncesija na prirodna bogatstva u većinsko vlasništvo inostranim investitorima.

Navodi još dva primjera u energetskom sektoru RS: koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini i iskopavanje uglja u rudniku Stanari kod Doboja. Sve su, smatra, protivzakonite i izvršene na različit način.

U Comsair Energyu počinju već u maju graditi treći blok termoelektrane, a radnici poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, bez obzira na odluke Vlade RS.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada