Sharp najavio povezivanje sa Samsungom

Južnokorejski proizvođač pametnih telefona i tablet računara postat će najveći strani dioničar Sharpa (Reuters)
Južnokorejski proizvođač pametnih telefona i tablet računara postat će najveći strani dioničar Sharpa (Reuters)

Japanska elektronička kompanija Sharp objavila je u srijedu da je s južnokorejskim konkurentom Samsungom sklopila ugovor o kapitalnoj injekciji vrijednoj 111 miliona dolara, a njihovo povezivanje odražava tešku situaciju u kojoj su se našli nekadašnji japanski elektronički divovi.

Sharp je objavio da će Samsung kupiti njegove nove dionice u vrijednosti oko 85 miliona eura, čime će steći tri posto vlasničkog udjela.

Južnokorejski proizvođač pametnih telefona i tablet računara postat će tako najveći strani dioničar Sharpa.

Japanska kompanija objavila je da će joj taj sporazum pomoći da sredi finansije i da će ojačati “uzajamno povjerenje” između kompanija koje će iskoristiti Sharpovu tehnologiju zaslona od tekućih kristala za mobilne telefone i tablete.

Čvrsti temelji

Samsung je saopćio da će ta investicija “postaviti čvrste temelje za Samsungovu stabilnu opskrbu LCD panelima iz više izvora”.

Japanski elektronički divovi suočeni su s bezbroj problema, uključujući jaki jen, slabu potražnju na ključnim izvoznim tržištima, žestoku konkurenciju, osobito u posrnulim odjelima za televizore, te strateške pogreške koje su naštetile njihovim finansijama.

Sharp je prošle godine upozorio da se bori za opstanak i položio je svoje sjedište u Osaki kao kolateral za ključne bankovne kredite.

Najveći mu je problem jeftinija konkurencija u sektoru zaslona od tekućih kristala.

U Samsungu mogu očekivati da će im sporazum sa Sharpom proširiti pristup tržištu bez ulaganja u nove proizvodne pogone, tumače analitičari.

Izvor: Agencije


Povezane

ICE će za NYSE Euronext prema postignutom dogovoru platiti 33,12 dolara po dionici, odnosno 8,2 milijarde dolara.

20 Dec 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO