Venecuela: Proizvodnja kakaa drastično pada

Globalna prodaja čokolade je u procvatu, ali ne dobijaju svi isti zalogaj. Uzgajivači kakaa iz Venecuele sve češće ostaju praznih džepova, iako su nekada bili poznati kao najveći i najbolji proizvođači.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Adam Raney, prije četiri godine socijalistička vlada Venecuele Kaiju Rosenbergu oduzela je farmu kakaa.

Od tada se broj usjeva toliko smanjio da Rosenberg tvrdi kako bi mu, kada bi mu danas vratili posjed, trebalo nekoliko godina da opet počne proizvoditi kvalitetan kakao.

Kako kaže, razlog tome su nekvalificirani radnici koje je država dovela na njegovu farmu.

“Farmere uzimaju zdravo za gotovo, ali njima je itekako potrebno znanje. Uzmite nekoga sa gradskog asfalta, dajte mu veliki komad zemlje i čekajte da vidite šta će uraditi s njom. Ništa, jer ne zna”, ističe ovaj farmer.

Proizvodnja kakaa opala je širom Venecuele. Ove godine država će proizvesti 14.000 tona, najmanje u posljednjih 50 godina.

U međuvremenu, svjetsko tržište čokolade je u procvatu. U 2011. godini prvi put je dostiglo vrijednost prodaje od 100 milijardi dolara.

“Ovi ljudi proizvode kakao kao što su to radili i njihovi preci generacijama unazad. Nekada je Venecuela proizvodila polovinu kakaa u svijetu, danas je spala na jedan posto”, kazao je naš reporter.

Međutim, prema njegovim riječima, ne radi se samo o kakau. Poljoprivreda propada u ekonomiji u kojoj dominira nafta.

Zemlja koja ima najveće rezerve nafte na svijetu, uvozi 70 posto hrane za svoje stanovništvo.

‘Zlatna šansa’

Proizvođači čokolade i dalje cijene venecuelanski kakao kao jedan od najboljih na svijetu, pogotovo sortu krioljo.

Međutim, mnogi tvrde da je politika predsjednika Huga Chaveza, koji je preminuo početkom mjeseca, držala investitore podalje.

“Za Venecuelu je veliki izazov privući strane investitore, jer postoji strah od eksproprijacije zemlje. Rizik je veliki”, mišljenja je Brian Van Den Broucke, vlasnik jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom čokolade.  

Vladini zvaničnici iz organizacije za uzgoj kakaa odbili su zahtjev Al Jazeere za intervju.

Uprkos tome ko upravlja proizvodnjom, Rosenberg tvrdi kako Vlada propušta zlatnu šansu da unovči sve veći apetit ostatka svijeta za čokoladom.

“Venecuela bi u svijetu mogla da bude što i Kuba za duhan ili Francuska za šampanjac, tako što bi proizvodila nešto na što bismo bili ponosni.”

To je san koji nije zaživio tokom 14 godina vladavine Chaveza, ali pojedini se nadaju da bi mogao da se ostvari u novoj eri ove države.

Izvor: Al Jazeera