Duhanskoj industriji u BiH prijeti propast

Duhanskoj industriji u Bosni i Hercegovini, zbog loših zakona i nezaštićenosti, prijeti propadanje.

Mostarska Fabrika duhana, koja postoji više od 130 godina, već je, čini se, izgubljena.

Privatizacija traje 12 godina, a u tom vremenu kompanija je iz uspješne pretvorena u gubitaša i zatvorena.  Počela je i rasprodaja imovine, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Proces privatizacije

U zemlji u kojoj se duhan i proizvodio i puno trošio, duhanska industrija činila se prilično sigurnom.

Godine 2001. Fabrika duhana je, kao uspješna i atraktivna, krenula u proces privatizacije.  Prvi privatizacijski poziv radila je Agencija za privatizaciju u Mostaru.

“Preduzeće je tada poslovalo s dobiti. Koliko se sjećam da je imalo dobiti tih godina oko dva miliona  i nešto [konvertibilnih maraka]. Tako da je spadalo u jedno od uspješnih preduzeća, ne samo na ovim prostorima, nego i u BiH”, kaže Ismet Čampara, direktor Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prvi je poziv propao jer se javio italijanski trgovac, a tražio se proizvođač, a potom je sve u nadležnost preuzela federalna Agencija za privatizaciju.

Uslijedio je niz od šest privatizacijskih pokušaja. U tih 12 godina prodaje, tvornica je od uspješne pretvorena u gubitaša.

Brojke dovoljno govore – u ovu godinu je ušla s dugom od 1,2 miliona eura, a također duguje 60 plata radnicima.

U zadnjim propalim pregovorima razmatrana je ponuda o prodaji za 500 eura, a proizvodnja je stala.

Uz općenito lošu privatizaciju, krivnja vlasti je i u podršci uvozničkim lobijima, smatraju stručnjaci.

“Država nije imala svoju regulativu, nije zaštitila svoju proizvodnju, pa prema tome ni proizvodnju duhana. A bez zaštite države, proizvodnja, a posebno duhana, nema uspjeha. Nema šanse”, smatra Čampara.

Na ulaznim vratima Fabrike duhana su lanci. Radnici čuvaju imovinu i čekaju njenu rasprodaju, da naplate potraživanja, jer pokretanje proizvodnje ne očekuju.

Imovini pada vrijednost

“Strojevi su u ovoj tvornici već odavno utihnuli. Radnici, ni njihov zadnji upravitelj, ne žele javno istupati. Zbog stanja u Fabrici duhana jedino, kažu, mogu reći da su ogorčeni”, javio je Pavković.

U Uniji neovisnih sindikata BiH smatraju kako razloge propasti treba tražiti u sprezi interesa, vlasti i kriminala.

“Bio je cilj da ona ne radi da bi neki drugi radili, odnosno da bi šverc funkcionirao. Očito je nekome bio interes da ova tvornica ne radi, da mi nemamo svoju proizvodnju ,da nemamo jeftine cigarete, nego da se uvoze i netko na tome dobro profitira. Strategija ove države od kad je nastala je antizapošljavanje”, tvrdi predsjednik Unije Josip Milić.

Počela je rasprodaja imovine. Kako je prvi krug bio neuspješan, imovini pada vrijednost, te će, umjesto 10 miliona eura, na idućem krugu rasprodaje vrijediti oko četiri miliona.

Jedno od najstarijih preduzeća u BiH lagano nestaje, a  s njim i stoljetna tradicija duhanske proizvodnje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Banjalučka Robna kuća Boska jedno je od preduzeća u Bosni i Hercegovini, gdje udio u vlasništvu ima kompanija Delta Miroslava Miškovića. Mnogo je primjedbi na račun rukovodstva, ali i entitetskih vlasti u RS. Ne samo zbog sporne privatizacije, već i samog poslovanja Boske. Priču donosi Ljiljana Smiljanić.

Published On 18 Dec 2012

Šta je privreda u regiji dobila, a šta izgubila u procesima privatizacije? Jesu li rezultati katastrofalni kao što tvrdi većina ekonomista? Je li moguća revizija i šta će donijeti zakoni o reviziji privatizacije? Može li se društvo osloboditi reketiranja i korupcije? U ovom izdanju Konteksta govorimo o privatizaciji i reviziji iste. Gosti Konteksta su: u […]

Published On 18 Sep 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO