Prva crowdfunding platforma u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se pokreće prva platforma Doniralica. Riječ je o modelu finansiranja i realizacije projekata i ideja putem interneta. Njome se na jednom mjestu promovira saradnja između umjetnika, inovatora, poduzetnika i online zajednice.

Dvoje mladih entuzijasta s dugogodišnjim poznanstvom odlučilo je pokrenuti prvu crowdfunding platformu u Hrvatskoj. Nazvali su je Doniralica. Putem nje planiraju prikupljati donacije za razne humanitarne ili druge važne projekte, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

“Ono što ćemo mi imati u budućnosti … možete se registrirati kao korisnik besplatno i opisati projekt uz multimedijalne materijale”, kaže Hrvoje Hafner, osnivač platforme.

U prvoj, probnoj fazi pokretači Doniralice odabrat će pet projekata, za koje će se prikupljati novac. Kasnije bi ih sami na platformu trebali postavljati građani. Novac se neće skupljati samo za humanitarne akcije.

“Mi želimo da tu platformu koriste kreativci, tako da neka osoba može izdati i svoje prvo književno djelo”, rekao je Hafner.

U svijetu postoji više od 500 crowdfounding platformi. Najpoznatije su Kickstarter i Indiegogo. Na pokretanje hrvatske platforme, priča Iva Milihin, programska koordinatorica Doniralice, potaknula ju je, između ostalog, ekonomska kriza i puno dobrih ideja.

Pomaže i Vlada

“Osobno znam dosta ljudi koji žele nešto napraviti, a za koje trenutno ne mogu prikupiti određena financijska sredstva”, rekla je Milihin.

Projekte koji im se svide građani će moći poduprijeti putem kreditnih kartica, internet bankarstvom, ali i SMS porukom, što je, kažu sagovornici, novost. Doniralicu podržava i hrvatska Vlada, koja sve manje novca izdvaja godišnje iz budžeta za udruženja. Za sada je podrška načelna, jer čekaju na sastanak s pokretačima platforme.

“Postoji bozajan za održivost određenih projekata i tu vidimo da nam ovakve platforme mogu pomoći”, izjavio je Igor Vidačak, ravnatelj Vladinog Ureda za udruge.

I pomogle su mnogima. Dobar odjek na jednoj od platformi imao je hrvatski portal, čija je namjera ljudima s poteškoćama dati sve potrebne informacije o svjetskim gradovima i mjestima koje mogu posjetiti u kolicima.

Neki drugi, pak, nisu baš shvatili svrhu crowdfundiga. Jennie i Aaron skupljali su novac za svoj medeni mjesec u Dubrovniku. No, jesu li tamo i otišli – teško je reći, budući da su tražili 2.000, a prikupili samo 75 dolara.

Izvor: Al Jazeera