Srbija: Zaduživanjem do uštede na kamatama

Prvi put u posljednjih 10 godina Srbija ima dovoljno novca da prije vremena otplati jedan dio kredita.

Ministarstvo finansija te zemlje idućeg mjeseca isplatit će londonskom klubu povjerilaca polovinu duga po visokoj kamatnoj stopi. Novac za tu prijevremenu otplatu pronađen je u novom zaduženju.

Skuplji kredit zamijenjen je jeftinijim.

U Ministarstvu finansija Srbije počeli su da broje novac kako bi za mjesec dana, prijevremeno, otplatili jedan od većih kredita, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Ušteda 20 miliona eura

Londonskom klubu povjerilaca prije roka bit će vraćeno blizu 330 miliona eura, čime će samo u ovoj godini, jer neće plaćati kamatu od 7 posto, Srbija uštedjeti 10 miliona eura.

„Poenta je da mi u ovom trenutku imamo novac koji smo uštedeli. Racionalnim upravljanjem javnim finansijama jednostavno taj novac želimo da iskoristimo za prevremenu otplatu duga, upravo da ne bismo bespotrebno plaćali kamatu. Nepotrebno je da držimo taj dug kao takav, a da se sutra, ako nam je potreban neki drugi novac po povoljnijim uslovima, zadužimo“, kaže Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija.

Ovaj potez Ministarstva finansija, ipak, ne znači da će javni dug Srbije biti smanjen. Kontrolori budžeta Srbije, Fiskalni savet, upozoravaju na to da višak novca u zemlji nije stvoren zbog dobre ekonomije ili povećane privredne aktivnosti.

„Izvor novca za tu otplatu nije neki višak u budžetu, već prethodno zaduživanje na međunarodnom tržištu. Srbija se zadužila pre mesec dana za milijardu i po dolara i deo tih sredstava sad ona koristi da prevremeno otplati skuplji dug“, navodi Pavle Petrović, predsjednik Fiskalnog saveta.

Dok Fiskalni savet i pojedini ekonomisti pozdravljaju ovu odluku Vlade, čuju se i upozorenja da Srbija, ipak,  mora naći drugi način finansiranja, jer neće još dugo moći uzimati povoljne kredite .

Javni dug Srbije dostigao je 19 milijardi eura. Taj novac zemlja koristi kako bi finansirala svoje potrebe, ali i pokrila budžetski deficit koji bi ove godine mogao biti veći od onog što je Vlada zacrtala, zbog čega će biti potrebna nova zaduženja.

Minus u državnoj kasi

„Te tendencije u januaru i februaru su loše. Čak i ako dođe do nekog poboljšanja koje mi očekujemo tokom marta i aprila, još će ostati dio koji će biti nepokriven, pa ocenjujemo da će deficit biti veći nego što je to budžetom predviđeno“, smatra Pavle Petrović.

Prema procjeni Fiskalnog saveta, minus u državnoj kasi u prva dva mjeseca je 300 miliona eura, što bi moglo negativno utjecati na ekonomiju Srbije tokom cijele godine. Blagi oporavak očekuju tek 2014.

Izvor: Al Jazeera