UAE uskoro ulaže u poljoprivredu Vojvodine

Uprkos protivljenima u Vojvodini, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) bi, putem kompanije Al Dahra, do kraja mjeseca trebali početi ulagati u poljoprivredu.

Nedavni kratki boravak na planini Kopaonik bio je dovoljan šeiku Mohammedu bin Zayedu al-Nahyanu iz Abu Dabija da se zainteresira i za nova ulaganja u Srbiji.

Poslije sporazuma o strateškom partnerstvu, Srbija i Emirati počeli su da prave prve korake ka boljoj ekonomskoj saradnji. Da bi bolje upoznao zemlju u koju bi, kako to u Beogradu očekuju, mogao da uloži nekoliko milijardi eura, šeik al-Nahyan otišao je na Kopaonik, centar ski-turizma Srbije.

Dobitak na lutriji

„Prilikom našeg prvog susreta rekao je da ima ozbiljan problem sa mnom, kao vlasnikom hotela, i da bi pod hitno želeo da njegov VIP status spustimo na najniži mogući nivo, jer ne želi da ima VIP status u hotelu, nego želi da živi u hotelu kao bilo koji drugi gost“, rekao je Miodrag Kostić iz MK Grupe.

U međuvremenu, kako izvještava reportrer Al Jazeere Marko Subotić, nastavlja se diskusija oko toga da li Ujedinjenim Arapskim Emiratima treba dati obradivu zemlju u Vojvodini na 30 godina.

Za Miodraga Kostića, koji je svoj kapital stekao baveći se poljoprivredom, nema dileme. Dolazak šeika je dobitak na lutriji.

„Ja sam pristalica teorije da nam je bolje da imamo hektar zemlje koja se navodnjava, nije bitno ko je vlasnik i koji proizvodi 15 tona po hektaru, jer ćemo tim dodatnim izvozom moći da obezbedimo monetarnu, finansijsku i fiskalnu stabilnost i da ubiramo više poreza i da što više ljudi radi u zemlji“, kaže Kostić.

Prema sporazumu koji će biti potpisan do kraja mjeseca, arapska kompanija Al Dahra će u kombinate u stečaju u Vojvodini uložiti oko 300 miliona eura. Kritičari ističu da se prirodno bogatsvo daje strancima na raspolaganje.

Prsti politike

„Ovim međudržavnim ugovorom, praktično su preskočeni naši zakoni. Ne vidim razloga, političkog pre svega, zašto je to urađeno kada je mogla da se sprovede procedura raspisivanja tendera ili aukcije, a bolje tendera, jer je Vlada onda mogla da ima veći uticaj na izbor potencijalog investitora“, kaže Miladin Ševralić iz Društva agroekonomista Srbije.

Političke partije iz Vojvodine nisu podržale sporazum sa Al Dahrom, navodeći da su poljoprivrednici oštećeni, jer njima prethodno nije ponuđena zemlja u zakup.

Za nekadašnjeg ministra poljoprivrede Sašu Vitoševića, politika je umiješala prste u cijeli posao.

„Ko god da kupi tu zemlju, on ne može da je stavi na leđa ili u torbu, ili odnese bilo gde. On tu zemlju mora da obrađuje i mislim da je to mnogo bitnije da postojećom ili novom zakonskom regulativom se utvrdi obavezna kontrola obrade zemljista, jer imamo imamo poprilično zemljista koje se ne obrađuje“, kaže Vitošević.

Nacrt sporazuma o partnerstvu, podrazumijeva da kompanija iz Emirata uloži novac u propale kombinate i modernizira mreže kanala za navodnjavanje.

Dodatnih 100 miliona dolara bit će namijenjeno poljoprivrednicima za kupovinu opreme, kako bi mogli da poboljšaju svoju proizvodnju.

Izvor: Al Jazeera