Rekordan rast na tržištu automobila u SAD-u

Prodaja novih automobila je jedan od ranih indikatora koji ukazuju na potrošačku moć i stanje ekonomije. U SAD-u ta industrija bilježi nove rekorde. Prodaja je premašila i najoptimističnija predviđanja. Jedan od razloga su i povoljniji krediti.

Prodaja je na četverogodišnjem maksimumu. Tržište automobila u SAD-u ponovo stoji čvrsto na nogama.

Johon LaSorsa se bavi prodajom već 25 godina. Za njega su ovo itekako sretni dani. Dva prodajna salona u New Yorku rade punom parom. Jedan od razloga, kako tvrdi, to je što kupci koji žele novo auto sada imaju novca i da ga priušte.

“Finansiranje je jednostavnije. To je značajno. Tokom krize kupci su teže dobivali kredite, sada to nije problem”, kaže LaSorsa.

Prodaja novih automobila porasla je za gotovo 16 posto u februaru. Prodano je više od 1,1 milion novih automobila. Procjene su da će ih se u ovoj godini prodati više od 15 miliona.

Ovo je već četvrti mjesec zaredom da autoindustrija bilježi rast. Stanje kakvo nije zabilježeno još od 2008. godine.

Poseban rast prodaje bilježe privredna vozila, poput pick up modela Silverado, čija je prodaja prošlog mjeseca povećana 30 posto.

Nova tehnološka rješenja

To je dijelom zbog početka građevinske sezone. Više radova znači i više privrednih vozila.

“Ono što je zaista potaknulo prodaju je i veliki broj novih modela i inovacija koje su proizvođači automobila nedavno plasirali na tržište. Ti modeli su veoma uzbudljivi. Imaju nova tehnološka rješenja, a cijenom su ostala relativno konkurentna”, rekao je Jeremy Anwya, tržišni analitičar.

To umnogome prodavačima poput LaSorse olakšava prodaju.

“Poticaji za auta su se smanjili. Mislim da su fabričke cijene mnogo realnije, tako da su i naše marže niže i kupci to primijete”, kazao je LaSorsa.

Prosječna starost vozila u SAD-u je 11 godina i sve veći broj se približava tački kada je bolje kupiti novo nego održavati stari.

To ostavlja mjesta za optimizam da dobri prodajni rezultati neće izblijediti u skorije vrijeme.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Grupa privatnih urbanista najavila je postautomobilsko doba, četverotočkaši se i dalje ovdje proizvode, ali njihove stare fabrike dobijaju novu namjenu.

Published On 01 Feb 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO