Boeing uvodi nove baterije za Dreamliner

Požar na bateriji izazvao je prinudno slijetanje ovog tipa aviona Japan Airlinesa u Bostonu (Reuters)

Američka regulatorna agencija za aviokompanije odobrila je plan proizvođača aviona Boeinga da redizajnira litij-ionske baterije za 787 Dreamliner, ali uz uvjet da se uradi niz testova prije nego što ovaj avion bude vraćen u upotrebu.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) odobrila je plan koji uključuje promjene unutrašnjih komponenata baterije kako bi se izbjeglo pregrijavanje.

Boeingove nove baterije, koje su predstavljene Administraciji u februaru, dizajnirane su tako da minimiziraju šanse za kratki spoj, bolje izoliraju ćelije u bateriji, te dodaju novi ventilni sistem kako bi se spriječila šteta čak i ako se baterija zapali.   

FAA je do sada odobrila probne letove samo dva aviona sa novim baterijama.

“Ova sveobuhvatna serija testova pokazat će nam da li će predložena poboljšanja na bateriji raditi kako treba”, rekao je Ray LaHood, američki sekretar za saobraćaj.

“Nećemo dozvoliti da se avion vrati u upotrebu ukoliko nismo zadovoljni s tim da novi dizajn osigurava sigurnost letjelice i njenih putnika”, dodao je.

Zabrana letenja

Boeing je pozdravio ovakvu odluku.

“Današnje odobrenje od strane FAA je ključna i dobrodošla prekretnica prema ponovnom letu flote”, rekao je Jim McNerney, izvršni direktor Boeinga.

Dreamlineri su prizemljeni širom svijeta, odlukom FAA-a i civilnih avijacijskih vlasti u drugim zemljama od 16. januara, kada je požar na bateriji izazvao prinudno slijetanje ovog tipa aviona Japan Airlinesa u Bostonu.

Odlukom regulatora, svih 50 Dreamlinera širom svijeta izgubilo je dozvolu za letenje.

To je prvi put od 1979. da je FAA naredila da svi avioni određenog tipa ostanu prizemljeni iz sigurnosnih razloga.

Sa Dreamlinerom Boeing je želio napraviti revoluciju u proizvodnji aviona.

Tradicionalne materijale zamijenio je novim, poput aluminija i titanija, ali, ipak, ključna novina je električni sistem za napajanje, litij-ionska baterija odgovorna za pokretanje motora, odmrzavanje krila i održavanje temperature, pritiska i dovoda svježeg zraka u kabinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Dvije aviokompanije obustavljaju letove Boeinga 787, nakon što je jedan avion prizemljen zbog problema sa baterijom.

Published On 16 Jan 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO