Inovativnost Belgijanaca na visokom nivou

Inovacije donose prosperitet, poboljšavaju kvalitet života i, naravno, donose radna mjesta. Prema Eurostatu, među najinovativnijim zemljama Evropske Unije nalaze se Luksemburg, Njemačka i Belgija.

Među svima njima, Hrvatska je na nezavidnom 21. mjestu, dok je Srbija na 15. Koja je tajna inovativnosti Belgijanaca, istražila je novinarka Al Jazeere Katarina Drlja.

Jedan od najpopularnijih sportova u ovom dijelu Evrope svakako je biciklizam. Zbog toga možda ne iznenađuje što je prošle godine nagradu za inovativnost dobila kompanija koja se bavi upravo proizvodnjom bicikla.

“Prije nego je ovaj bicikl izišao iz proizvodnje smo u njega investirali dva i po miliona eura tako da, kada smo prvi komad dali našem prvom profesionalnom biciklistu. rekli smo mu: ‘Izvoli bicikl od dva i po miliona'”, kazao je Anthony Kumpen iz Ridley Bikesa.

Radi se o biciklu koji je bolji i drugačiji od svih. On donosi pobjede i to zbog drugačije kočnice, proreza za vjetar i tanke linije drugačije boje.

Kumpen je dodao: “Prije nekoliko godina smo na Olimpijskim igrama vidjeli lijepe kostime i plivali su se novi olimpijski rekordi. Iz tog koncepta smo smislili novu vrstu boje koju smo nanijeli na bicikle, zbog čega su brži uz vjetar”.

Što nije sve. Bitan im je i izgled, a boja se nanosi ručno. Greške zbog toga skupo koštaju.

No, radnici se, tako barem kaže, tu cijene. Jer, nema mašina, nema masovne proizvodnje. Samo masivne zalihe nužnih dijelova koje ne proizvedu sami.

Kuhinjski eksperimenti

Tako su, u doba recesije, srušili i lični rekord – u posljednjih šest mjeseci promet im je porastao 55 posto.

Na drugom kraju Belgije, sva čarolija Dominiqea Persoonea počinje u kuhinji.

U kuhinji za eksperimentiranje na njegovom zidu sastojaka nalaze se mravi i listovi koke.

Na pitanje smije li to imati, Dominiqe Persoone iz The Chocolatea je odgovorio:”Ne znam. Sumnjam. To su listovi. Ali, neobično je, jer u Peruu se smiju koristiti. Smiješ imati 100 grama ovoga u Peruu i hodati ulicom”.

No, to je samo za eksperimentiranje.

S higijenom nema šale, tamo gdje se miješaju sastojci za prodaju. Ali i među njima ima itekako neobičnih.

Tu je i punjenje za praline od kanabisa, bez nuspojava.

“Ako pojedete ovo sve, možda tada, ali i ako pojedete ovu od lješnjaka ćete pasti. Ja to radim zbog okusa, ne zbog nastranosti”, dodao je Persoone.

Igra se anesteticima, zbog čega na dvije minute utrne jezik, igra se eksplozijama u ustima.

On hoda rubom društveno prihvatljivog pa čak i zakonitog. Ali njegove se inovacije poslužuju u najboljim restoranima, onima s Michelinovim zvjezdicama.

“Kada se pita Europsku komisiju, inovacije su ključni element konkurentnosti u svijetu. Bez inovacije, kažu, ne mogu se stvarati nova radna mjesta. Zbog toga traže da unatoč krizi i štednji, u novom sedmogodišnjem proračunu bude za inovacije umjesto dosadašnjih 54 milijarde, na raspolaganju 80 milijardi eura”, izvijestila je Drlja.

Izvor: Al Jazeera