Digitalni marketing bitan u prodaji igračaka

U sektoru prazničnih poklona, igračke zauzimaju veliki udio. Dvije kompanije, Mattel i Hasbro, stavljaju svoje uloge na predviđanja koje će to igračke obilježiti 2013. godinu.

Konkurencija je velika, a najveći rivali na godišnjem sajmu dječijih igračaka u New Yorku su fizičke i digitalne igračke.

Ove godine, popularna Barbie dobila je i digitalne elemente, dok je mobilna igrica Angry Birds proširila svoje prisustvo i van mobitela. Superheroji su posvuda.

Svim tim igračkama je zajedničko da su obogaćene nekom vrstom tehnologije.

“Mnogo je tehnologije. Igru povezujemo sa mobilnim aplikacijama”, kaže Lisa McKnight, direktorica marketinga za Mattel.

Hasbro je predstavio svoju cyber košarku i cyber streljaštvo za djevojke.

Retro igračke

Ali, prisutne su i retro igračke.

“Retro igračke su veliki trend. Tu su igračke koje su bile zastupljene u mnogim generacijama, što je odlično za integraciju cijele porodice u igru. Svako može naći nešto za sebe”, kaže tržišna analitičarka Adrienne Appell.

Sajam je bitan za  industriju igračaka. Praznična prodaja nije ispunila očekivanja, a prihodi najvećih proizvođača su u padu.

Zato se igra na kartu marketinga, koliko i na proširenje proizvodnje.

“Koristimo digitalni marketing više nego ikad, jer smo otkrili da je najbolji način da promovirate vaš brend ako uspijete imati vlastite advokate širom svijeta”, pojašnjava John Frascotti, direktor marketinga za Hasbro.

“Pojedini naši brendovi imaju široku bazu potrošača koji o našim igračkama raspravljaju na socijalnim mrežama”

Za povećanje prodaje sajam možda jeste dobra prilika za promociju, ali do najvećeg broja kupaca, kompanije će morati doći digitalnim putem.

Izvori: Al Jazeera i agencije