CBO: Američki deficit će se smanjiti

Analiza CBO-a pretpostavlja da će automatski doći do smanjenja trošenja od 85 milijardi dolara, kao što je predviđeno 1. marta (Reuters)

U fiskalnoj 2013. godini američki budžetski deficit će pasti na 845 milijardi dolara, nakon što je četiri godine zaredom bio više od 1.000 milijardi dolara, saopćio je Kongresni ured za budžet (CBO), navodeći kako će do toga doći uveliko zbog većih poreza koje sada plaćaju bogati Amerikanci.

Analiza CBO-a pretpostavlja da će automatski doći do smanjenja trošenja od 85 milijardi dolara, kao što je predviđeno 1. marta.

Ured kaže kako će fiskalno pritezanje zbog viših poreza i smanjene potrošnje usporiti ekonomski rast na anemičnih 1,4 posto do kraja 2013. godine, dovodeći do rasta nezaposlenosti.

U novogodišnjem dogovoru, kako bi se izbjegla “fiskalna litica”, porezne stope na dohodak iznad 450.000 dolara za parove vraćene su na nivo od prije 2001. godine.

Ali automatski rezovi u potrošnji samo su odgođeni za dva mjeseca, do 1. marta.

Američka ekonomija će se početi oporavljati 2014. godine i brže puniti saveznu blagajnu, prema ovom nestranačkom kongresnom budžetskom arbitru.

Smanjenje deficita

Čak i ako Kongres ne poduzme daljnje rezanje potrošnje ili podizanja poreznih prihoda, deficit će se nastaviti smanjivati i dostići 616 milijardi dolara u fiskalnoj 2014, te 430 milijardi dolara u fiskalnoj 2015. godini.

Deficit 2015. godine će odgovarati 2,4 posto američkog bruto društvenog proizvoda (BDP) u to doba, razini koju mnogi ekonomisti smatraju održivom.

Međutim, deficit će stalno rasti od sredine desetljeća, približivši se, prema prognozi, 1.000 milijardi dolara do 2023. godine.

CBO predviđa da će deficit rasti zbog sve starijeg stanovništva, sve većih troškova zdravstva, jačanju saveznih subvencija zdravstvenog osiguranja i narastajućim plaćanjima kamata na savezni dug.

CBO je upozorio da će se američki javni dug nastaviti gomilati i dostići 77 posto BDP-a 2023. godine, te dalje rasti.

Izvor: Agencije