Ribari: Nećemo preživjeti nova pravila

Ribari na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država pribojavaju se da bi ih nova ograničenja mogla koštati posla.

Istovremeno, američki regulatori kažu da je striktnija kontrola mjera kojom će biti očuvana viševjekovna ribarska tradicija. 

Reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey boravila je u New Hampshireu, gdje je upoznala ribara Davida Goethela.

Daleko od obala New Hampshirea, Goethel plovi onako kako mu kažu vlasti. Količina račića koje smije izvući iz mora smanjena je za tri četvrtine u prošloj godini, a sada regulatori žele dodatno ograničiti ulov duž obala regije New England.

Sve manje ribe

Ribari kažu da neće preživjeti nova pravila.

„Ribarenje je naš najunosniji posao, ono nam plaća račune. U prošlosti su uvodili razna pravila, ali nikada nisu bila toliko rigorozna, pa se moglo nekako izvući iz te situacije, a sada se nema kuda“, kaže Goethel.

I regulatori kažu da nemaju izbora.

„Pokušavali smo obnoviti zalihe riba, prvenstveno bakalara, od sredine 90-tih. Svojevremeno smo mislili da smo postigli napredak, ali, zapravo, nismo. Situacija se samo pogoršala“, kažeTom Nies iz Vijeća New Englanda za ribarstvo.

Nisu potpuno sigurni zbog čega je ribe sve manje, ali, svejedno, krive prekomjerno ribarenje i povećanje temperature vode.

„Ribari su lovili bakalar u ovim vodama od 1600. godine. Nekada je posao bio toliko unosan da je, uz sječu drva, predstavljao osnovu ekonomije New Englanda“, javila je Saloomey.

Pojedini ribari sumnjaju u mjerenja koja provode regulatori i koja američko Ministarstvo trgovine tek treba odobriti.

Posrnula industrija

Posljednja ograničenja donijet će gubitak od 11 miliona eura već posrnuloj industriji, čija je godišnja vrijednost 60 miliona eura.

„Ako je jedini način za očuvanje riba uništavanje ribara, to je loša politika. Morate pronaći način za suživot“, kazuje Goethel.

A, vlasti New Englanda tradiciju stavljaju iznad svega ostalog. I to se, zasad, neće promijeniti.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Jedan od najvećih svjetskih brodova, poznat kao super-kočari, stigao je u Australiju. Dočekali su ga protesti ribara, stanovnika i ekoloških grupa. Kako sa Tasmanije izvještava dopisnik Al Jazeere Andrew Thomas, mnogi strahuju da će najveći ribarski brod sa dozvolom za rad uništiti populaciju ribe, iako njegov vlasnik tvrdi da je ovaj oblik ribarstva održiv.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO