Dreamlineri ANA-e ostaju prizemljeni

Novo otkazivanje letova ANA-e, koja ima 17 Boeinga 787, što je trećina svjetske flote tih aviona, obuhvatit će i takozvanu „zlatnu sedmicu" (AFP)
Novo otkazivanje letova ANA-e, koja ima 17 Boeinga 787, što je trećina svjetske flote tih aviona, obuhvatit će i takozvanu „zlatnu sedmicu" (AFP)

Avioni tipa Boeing 787 japanske aviokompanije All Nippon Airways (ANA) ostat će prizemljeni do kraja maja, objavila je u ponedjeljak ova firma, koja će zbog te odluke morati otkazati oko 1.700 letova u aprilu i maju.

Svih 50 Boeingovih 787 Dreamlinera u komercijalnoj upotrebi prizemljeno je u januaru nakon prisilnog slijetanja letjelice japanske kompanije All Nippon Airways zbog pregrijavanja baterija.

Novo otkazivanje letova ANA-e, koja ima 17 Boeinga 787 Dreamlinera, što je trećina svjetske flote tih aviona, obuhvatit će i takozvanu „zlatnu sedmicu“, niz japanskih praznika krajem aprila i početkom maja.

Aviokompanija iz Japana je do sada otkazala 3.601 let Dreamlinera, od čega 939 međunarodnih.

Rješenje u SAD-u

Boeing je u Sjedinjenim Američkim Državama u petak Saveznoj upravi za avionski saobraćaj (FAA) predstavio rješenje koje bi moglo dovesti do ukidanja zabrane leta za te letjelice.

Prema izvještajima iz medija, baterije, koje su se u nekoliko slučajeva pregrijale, mogle bi biti stavljene u kutije sa posebnom izolacijom, kako bi se izbjeglo moguće širenje topline u slučaju kvara.

Iz FAA-ja je objavljeno kako će dobro proučiti Boeingov prijedlog.

„Sigurnost putnika je naš glavni prioritet i nećemo dopustiti da 787 ponovno leti sve dok ne budemo uvjereni da je pronađeno rješenje za rizik od otkazivanja baterije“, stoji u saopćenju.

Čak i ako FAA prihvati ovo rješenje, do izdavanja ponovne dozvole vjerovatno će proći dosta vremena.

Boeing je zaustavio isporuke ovih naručiteljima, ali ih i dalje proizvodi. Svakog mjeseca bude napravljeno po pet primjeraka 787 Dreamlinera.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO