Agrokor objavio ponudu za Konzum

U ponudi za preuzimanje se napominje kako se strateški planovi Agrokora u odnosu na Konzum neće mijenjati (EPA)
U ponudi za preuzimanje se napominje kako se strateški planovi Agrokora u odnosu na Konzum neće mijenjati (EPA)

Koncern Agrokor objavio je ponudu za preuzimanje trgovačkog lanca Konzum, koji je u sastavu tog koncerna, i to po cijeni od 19,5 eura po dionici, prenosi Hina.

Kako se navodi u ponudi koja je objavljena na Zagrebačkoj burzi, cijena je za 0,395 eura veća od najviše po kojoj je prethodno Agrokor stekao dionice, a ujedno za 0,55 eura veća od prosječne cijene dionica Konzuma ostvarene na burzi u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, a što predstavlja premiju od 2,9 posto.

Agrokor će ponudu za preuzimanje Konzuma objaviti u Narodnim novinama i dva dnevna lista, a rok trajanja ponude je 28 dana od dana najkasnije objave.

Agrokor u ponudi za preuzimanje Konzuma djeluje zajedno s Jamnicom, kompanijom koja je također u sastavu koncerna, a zajedno imaju 19.717.700 dionica, ili 86,85 posto dionica Konzuma.

Temeljni kapital Konzuma u iznosu od oko 30 miliona eura podijeljen je u 22.702.860 redovnih dionica, nominalo 1,3 eura po dionici.

Agrokorova ponuda za preuzimanje tako se odnosi na preostalih 2.715.160 dionica Konzuma, a s obzirom na cijenu od 19,5 eura po dionici, za preuzimanje svih tih dionica treba osigurati oko 53 miliona eura.

Strateški planovi

U ponudi za preuzimanje se napominje kako se strateški planovi Agrokora u odnosu na Konzum neće mijenjati, već će predstavljati nastavak strategije koja se u najvećoj mjeri bazira na daljnjem širenju maloprodajnog poslovanja u Hrvatskoj i u regiji, s posebnim naglaskom na tržišta Srbije i Bosne i Hercegovine.

Agrokor smatra da će ponuda za preuzimanje pozitivno utjecati na daljnju konsolidaciju Konzuma na maloprodajnom tržištu regije te jačanje konkurentnosti na tim tržištima.

Ponuda za preuzimanje neće imati utjecaja na buduće poslovanjeAgrokora, neće imati utjecaja na položaj i prava radnika Agrokora i Konzuma, ne planiraju se promjene u Nadzornom odboru niti u Upravi Konzuma, a ne planiraju se mijenjati ni primanja članova Uprave i nagrada za rad članovima Nadzornog odbora, navodi se u ponudi.

U slučaju da temeljem ponude za preuzimanje Agrokor i Jamnica zajednički steknu više od 95 posto dionica Konzuma, moguće je da u razumnom vremenskom roku po okončanju postupka preuzimanja bude donesena odluka o istiskivanju manjinskih dioničara (squeez out) te povlačenju dionica Konzuma sa kotacije na Zagrebačkoj burzi, pod pretpostavkom da makroekonomski, ekonomski i tržišni uvjeti budu slični uvjetima u trenutku podnošenja ove ponude za preuzimanje, navode iz Agrokora.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnogi radnici u Hrvatskoj dio plate, pa čak i putne troškove dobivaju u bonovima tvrtke Konzum.  Zakon je jasan – takve isplate su nezakonite, a predviđene su i visoke novčane kazne. Državni inspektorat je danas započeo inspekcijske nadzore primjene propisa, kojima se uređuju obaveze poslodavca o isplati plaće i naknade.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO