Nissan ulaže 320 miliona dolara u Indiji

Trenutno se na postojećem pogonu proizvodi 400,000 modela godišnje (AP)

Francusko-japanski proizvođač automobila Renault-Nissan uložit će 320 miliona dolara u proširenje kapaciteta u Indiji kako bi kapitalizirao potražnju za jeftinim vozilima na tržištima u nastajanju, navodi kompanija u izvještaju u petak.

Dvije će kompanije potrošiti 30 milijardi jena (320 miliona dolara) na gradnju druge fabrike u blizini indijskog grada Chennaija, koja će proizvoditi 200,000 automobila godišnje do kraja 2014. godine, prenio je japanski poslovni dnevnik Nikkei.

Trenutno se u postojećem pogonu na toj lokaciji proizvodi 400,000 automobila godišnje.

Nova tvornica proizvodit će Nissanov brend Datsun i ekonomične Renaultove modele koji su još u fazi razvoja, objavio je Nikkei.

Nissan je prošle godine najavio da će oživjeti ugašeni brend Datsun kako bi zadovoljio potražnju za povoljnim automobilima na tržištima u nastajanju. Nikkei piše da će se dva nova modela u početnoj fazi prodavati po cijeni od oko 500,000 jena.

U Nissanu nisu željeli potvrditi izvještaje japanskog poslovnog dnevnika. “Imamo projekt za proizvodnju jeftinih vozila u postojećem zajedničkom pogonu Renault-Nissana, ali ne možemo komentirati više od toga”, naglasio je.

Izvor: Agencije