PlayStation 4 najavljen skrivenom konzolom

Piše: Robert Gabelić

Posljednji PlayStation (PS4) ponovno podiže ljestvicu u hardverskoj snazi.

Nova Sonyjeva konzola bazirana je na 8-jezgrenom procesoru koji na istom čipu sadrži i snažan višejezgreni grafički podsustav ukupne snage 2 teraflopsa.

Ovaj put Sony se odlučio za x86 arhitekturu čime postaje bliži PC svijetu, još uvijek najnaprednijoj platformi za izvođenje video igara.

Hardverske mogućnosti PlayStationa 4 nisu iznevjerile očekivanja. Riječ je o trenutno najnaprednijoj igraćoj konzoli kojom Sony želi vratiti poljuljani ugled lidera u svijetu digitalne zabave.

Proizvođač centralnog procesora koji se nalazi u PS4 konzoli je američka kompanija Advanced Micro Devices (AMD).

Nova Sonyjeva konzola posjeduje 8GB brze GDDR5 radne memorije i tvrdi disk.

Sony je PlayStation 4 najavio u New Yorku u ponoć prema našem vremenu, prezentacijom na koju je pozvano preko 1.200 novinara iz cijelog svijeta.

Zbog veličine i važnosti medijskog događaja mnogi su već ranije predvidjeli kako će Sony predstaviti novu igraću konzolu.

Playstation je jedan od najznačajnijih Sonyjevih proizvoda o čijem uspjehu ovisi budućnost nekad najutjecajnijeg proizvođača elektroničkih uređaja.

Finansijski problemi

Prošlu financijsku godinu Sony je završio s gubitkom od 4,9 milijarde američkih dolara. To je već četvrta godina zaredom u kojoj japanska kompanija bilježi negativne poslovne rezultate.

Sony za ovu financijsku godinu najavljuje dobit što bi im uz eventualni uspjeh PS4 konzole moglo nagovijestiti kraj krize.

Izazov pametnih telefona i kraj klasičnih konzola

PlayStation i ostale konzole danas imaju zajedničkog neprijatelja u pametnim telefonima i tabletima. Android i iOS postaju platforme za koje se proizvodi  najveći broj igara.

Mobilne aplikacije namijenjene igranju već odavno su prestale izlaziti samo u jednostavnim oblicima.

Danas su tu nalaze  naslovi koji po stilu igre koji promoviraju mogu bez problema konkurirati klasičnim konzolama

Neki analitičari predviđaju kraj konzola, a izlazak nove generacije uređaja samo događaj koji će samo usporiti neizbježno njihov zaborav.

Osim u porastu popularnosti pametnih telefona i tableta kao igraćih platformi takav scenarij iščitavaju i iz razočaravajućeg starta Nintendove nove konzole Wii U.

PlayStation je pokrenuo revoluciju u igranju i  konzolu učinio obaveznim dijelom kućnih digitalnih zabavnih sustava. Do danas Sony je prodao više od tristo milijuna PlayStationa.

Konkurencija

Od predstavljanja PlayStationa 3 prošlo je više od sedam godina. Uobičajen ciklus između dva modela produljen je za dvije godine.

U tom razdoblju svijet video igara bitno se izmijenio. Pametni telefoni i tableti postaju sve popularnija platforma za igru. PlayStation je izgubio i nekadašnju dominaciju na tržištu konzola.

Uz Microsoftov Xbox dobio je još jednog snažnog konkurenta, Nintendo Wii koji je dokazao kako moćne hardverske performanse nisu jedino što korisnici cijene.

PlayStation je sa svakom sljedećom verzijom nudio nove multimedijske mogućnosti. Playstation 3 danas je najpopularniji Blu-ray uređaj, Playstation 2 omogućavao je reprodukciju DVD-ova.

Prvi Playstation promovirao je CD-ROM. Od PS4 konzole očekivala se mogućnost reprodukcije filmova ultra-visoke 4K rezolucije, međutim jučerašnji događaj to nije potvrdio.

Integracija s Facebookom

Naglasak održane promocije bio je na igrama, novim naslovima i  mrežnom okruženju koje bi trebalo značajno unaprijediti dostupnost igara i društvenu komponentu igranja.

PS4 konzola dizajnirana je primarno kao mrežni uređaj, integracija s Facebookom naglašena je kao ključna funkcija. Iskustvo igranja moguće je podijeliti, pozvati prijatelja u igru; kao suigrača ili gledatelja.

Klasične snimke kadrova koje se godinama koriste kod opisa igara PS4 mijenja olakšavajući snimanje i dijeljenje čitavih video scena.

Video komunikaciju i živi, ‘live’ prijenos igre realiziran je u suradnji s  Ustreamom, popularnim video streaming servisom.

Prvi Playstation promovirao je CD-ROM. Od PS4 konzole očekivala se mogućnost reprodukcije filmova ultra-visoke 4K rezolucije, međutim jučerašnji događaj to nije potvrdio. 

Kako će izgledati nova konzola još se ne zna, no prikazan je igraći kontroler koji dolazi uz novi Playstation.

Dual-shock 4  unosi nove senzore i povećava stupanj igrivosti.

Osim poznatih tipki i analognih palica novi kontroler premijerno donosi površinu osjetljivu na dodir smještenu u sredini. Novost je i ugrađena dvostruka kamera, senzor pokreta.

Igranje u oblaku

Promjena hardverske platforme  u pravilu onemogućava jednostavno zadržavanje kompatibilnosti s prethodnim modelima. Sony je taj problem riješio ‘cloud’ tehnologijom.

Naslovi namijenjeni ranijim verzijama Playstationa na PS4 konzoli izvodit će se posredstvom Sonyjevih servera, streamingom.

Za očekivati je kako će broj podržanih, ranijih Playstation igara biti velik.

Detaljne informacije i u ovom su segmentu izostale. Već ranije se zna kako Sony uostalom kao i cijela digitalna zabavna industrija puno očekuju od cloud tehnologije.

Mnogi predviđaju kako je PS4 zadnja Sonyjeva fizička konzola. Već sljedeća bi trebala biti smještena u oblaku.

Prošle godine Sony je za 380 milijuna dolara kupio Gaikai, kompaniju koja ‘cloud’ tehnologiju koristi kako bi zahtjeve igre dovela do web korisnika.

Na tržištu u decembru?

Playstation na tržište dolazi krajem godine, pred novogodišnje praznike. Neslužbene informacije najavljuju cijenu koja bi trebala biti niža od one s kojom se na tržištu pojavio Playstation 3. 

Sony još uvijek ne izlazi s konkretnim informacijama mnogih detalja PS4 konzole, a razloge takvog poteza treba tražiti u skorom izlaženju nasljednika Microsoftovog Xbox-a.

Uspjeh PlayStationa 4 značio bi uspjeh cijelog Sonya, u suprotnom japanska kompanija teško će pronaći novi put za osvajanje korisnika. Tehnološka prednost japanske kompanije danas se istopila.

Najveća softvera kompanija je s Xboxom napravila dobar posao i stvorila proizvod kojem sigurno zavide ostale Microsoftove divizije.

Nakon kasnog ulaska na tržište konzola Microsoft je uspio uhvatiti priključak, a zahvaljujući vlastitim inovacija prije svega Kinectu, kameri za detekciju pokreta, i preuzeti vodstvo na nekim tržištima.

Nije samo Xbox prijetnja PlayStationu. Tu je Nintendo koji je prvi predstavio osmu generaciju igraće konzole: Wii U.

Podrška programera

Sony je sagradio prostor u kojem nezavisni tzv. indie programeri imaju visoku barijeru za ulazak. Google i Apple to su s druge strane uspješno iskoristili.

Nove igraće platforme sada su pametni telefoni i tableti koji klasičnim konzolama preuzimaju primat.

Osim toga uskoro na tržište dolaze konzole koje za softversku osnovicu koriste operacijske sustave pametnih telefona. Android baziranu konzolu najavila je nVidija, ali i brojni drugi manji proizvođači.

Tržište postaje sve kompetitivnije, a korisnici će osim snažnog hardvera tražiti i druge razloge da bi prigrlili novi PlayStation.

Najvažniji će biti svakako kvalitetne igre, broj novih ekskluzivnih naslova. Sony u tom području ima iskustvo što je potvrdio i na noćašnjoj prezentaciji koja je najvećim djelom bila posvećena upravo proizvođačima igara, najvažnijim partnerima u osvajanju tržišta.

Prikazane demonstracije bile su impresivne sa stupnjem realnosti kojem mogu konkurirati jedino računalno generirani filmski efekti.

Uspjeh PlayStationa 4 značio bi uspjeh cijelog Sonya, u suprotnom japanska kompanija teško će pronaći novi put za osvajanje korisnika. Tehnološka prednost japanske kompanije danas se istopila.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vrijednost najvećih japanskih proizvođača elektronskih aparata “Sony” i “Panasonic” opala je na najniže nivoe za tri decenije poslije objavljivanja podataka o zaradama koji su bili lošiji od očekivanja.

Published On 13 May 2012

Japanski gigant će za 2,2 milijarde dolara kupiti i muziku mnogih globalnih pop zvijezda.

Published On 20 Apr 2012

Sa svojim kasetama, walkmanom i modernim televizorima, Sony je nekada bio statusni simbol, ali ta kompanija nije održala korak sa vremenom. Konkurencija poput američkog Applea naprosto je pregazila japanskog proizvođača elektronike na gotovo svim poljima. Zidine nekada velikog carstva sada se obrušavaju, a evo i zašto. Priču donosi Emir Nuhanović.

Published On 26 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO