Nikad aktuelnija potraga za životom vani

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je u januaru skočila na 21,9 posto, najviši nivo u posljednjih deset godina.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je da je nekoliko država Evropske unije već pokazalo interes za radnicima iz ove države. Profili zaposlenih protežu se od vodoinstalatera, automehaničara i konobara, pa sve do inženjera i ljekara.

Rastuća nezaposlenost u Hrvatskoj navela je mlade da ozbiljno razmotre opcije koje im se pružaju od 1. jula, kada Hrvatska postane nova članica EU-a.

Potraga za boljim životom vani nikada nije bila aktuelnija tema u Hrvatskoj. O njoj se raspravlja u državnim institucijama, na fakultetima, ali najviše u kafićima – a odnedavno i na Facebooku.

Paradoksalno je da Hrvatska hitno treba još ljekara specijalista, no, nakon diplome mladi ljekari teško dobivaju stažiranje, pa se sve više odlučuju za odlazak u inostranstvo.

I nisu jedini.

Popularne destinacije

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, mladi čine trećinu nezaposlenih u ovoj državi, što Hrvatsku, ne računajući ostale države naše regije, svrstava na treće mjesto u Evropi po stopi nezaposlenosti mladih ispod 25 godina.

Popularne destinacije među mladima koji traže posao su Kanada, Australija i Novi Zeland zbog blagih imigracijskih zakona.

No, najviše mladih, tradicionalno, želi živjeti i raditi u Njemačkoj, ali to mnogim visokokvalificiranim radnicima do sada nije polazilo za rukom jer u najvećoj evropskoj ekonomiji mogli su raditi samo ako pristanu na poslove ne baš popularne među Nijemcima.

Ipak, trend se polako mijenja. Mladi, obrazovani stručnjaci sve su traženiji, a kada Hrvatska u julu postane nova članica EU, mnoge njemačke kompanije svoja vrata će širom otvoriti potencijalu koji leži u samom srcu Starog kontinenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije