Danone ukida 900 radnih mjesta u Evropi

Predsjednik uprave i izvršni direktor Danonea Franck Riboud je kazao da će za kompaniju 2013. biti godina tranzicije (AFP)

Francuska prehrambena kompanija Danone izvijestila je u utorak da će ukinuti oko 900 radnih mjesta u Evropi, zbog pada prodaje pod pritiskom recesije, prenose u utorak britanski mediji.

Proizvođač jogurta Activia i flaširane vode Evian objavio je da su mu prihodi u prošloj godini iznosili 20,1 milijardu eura, što znači da su povećani 5,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U Evropi Danone je zabilježilo pad prodaje od tri posto, zbog “teškog pogoršanja” potražnje.

Stoga su najavili plan smanjenja troškova, u sklopu kojeg će ukinuti oko 900 radnih mjesta u upravi i na čelnim položajima u više od 26 evropskih zemalja, prenosi Hina.

Godina tranzicije

“Za nas će 2013. biti godina tranzicije, s intenzivnim razvojem poslovanja na tržištima na kojima bilježimo rast i nastojanjima da ojačamo poslovanje u Evropi”, istaknuo je u saopćenju predsjednik uprave i izvršni direktor Franck Riboud.

I za 2013. godinu najveći proizvođač jogurta u svijetu očekuje pad profitne marže, s obzirom na pad potražnje u Evropi i tvrodokorno visoke cijene sirovina.

Danone je snažno izložen evropskim ekonomijama i generira oko 38 posto prodaje u zapadnoj Evropi.

Posebno je slabe poslovne rezultate u 2012. godini zabilježio njegov španski ogranak za mliječne proizvode.

Kompanija je u decembru objavila da priprema dvogodišnji program rezanja troškova, kojim bi uštedjeli oko 200 miliona eura.

Izvor: Agencije