Porast tržišta internetskih reklama u Rusiji

Stručnjaci vjeruju da bi 2013. godina trebala biti prelomna u pogledu korištenja mobilne reklame (Reuters)

Tržište internetskih reklama u Rusiji poraslo je prošle godine 35 posto i dostiglo je 56,3 milijardi rubalja, odnosno oko 1,4 milijardu eura.

Ovaj iznos obuhvata troškove kontekstualne reklame, koja uključuje linkove ka specijaliziranim sadržajima i kontekstualne linkove za upite pretrage, kao i medijske reklame na koje se odnose baneri i video-oglasi na internetu.

Obim kontekstualne reklame dostigao je 38,4 milijardi rubalja, a medijske 17,9 milijardi rubalja (oko 400 mliona eura), objavio je dnevnik Rossijskaja gazeta, pozivajući se na podatke komisije eksperata Asocijacije komunikacionih agencija Rusije.

Rast internetske reklame tokom godine bio je primjetan, ali ne i fenomenalan, smatraju stručnjaci Asocijacije.

Cifre su iz godine u godinu sve manje provokativne, jer je tržište praktično već formirano i dovoljno veliko.

Poseban interes

Na internetu se veoma brzo mijenjaju tehnologije i klasična podjela na kontekstualnu i medijsku reklamu na internetu u budućnosti će morati biti proširena.

Kao poseban segment trebalo bi odvojiti videoreklamu na internetu, za koju oglašivači imaju poseban interes.

Pored toga, stručnjaci vjeruju da bi 2013. godina trebala biti prelomna u pogledu korištenja mobilne reklame, s obzirom da prognoziraju da će se oglašavanje putem mobilnih telefona višestruko povećati.

Razvoj tržišta reklame, prema mišljenju stručnjaka, za pet do 10 posto je usporila zabrana reklamiranja alkohola.

Najniži rast u Rusiji u protekloj godini pokazao je segment oglašavanja u štampanim medijima, svega dva posto, koji je ostvario 41,2 milijarde rubalja (nešto više od milijardu eura).

Izvor: Agencije