Najmoćniji finansijski čelnici bez dogovora

Finansijski čelnici 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta (G20) sastali su se u Moskvi. Tokom razgovora nisu uspjeli doći do zajedničkog stava o valutnim politikama i kreditiranjima.

Ministri su se podijelili na one koji zagovaraju rast i one koji podržavaju mjere štednje, kao potencijalna rješenja za oporavak svjetske ekonomije.

Ako se na sastanku G7 nije uspio formirati zajednički stav, teško je očekivati da će se to dogoditi i na sastanku G20.

Neslaganje na sastanku 20 najjačih ekonomija svijeta. Jedni se zalažu za finansijske stimulacije, drugi za štednju. Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn priklonio se štedišama.

Poziv na zajedništvo

“Uvjeren sam da se čelnici zemalja G20 trebaju fokusirati više na strukturalne reforme nego na fiskalne i monetarne stimulacije, u cilju postizanja održivog i balansiranog ekonomskog rasta. Zato se trebaju napraviti uslovi da se privatni sektor preuzme više funkcija od javnog sektora”, rekao je on.

Amerika poziva na zajedništvo.

“Članice G20 bi trebale usaglasiti monetarne politike, kako bi imali ujednačen rast i izbjegli nagle padove”, kazao je ministar finansija SAD-a Leal Brainard.

Japanski guverner Masaaki Shirakawa stao je u odbranu agresivne monetarne politike svoje države, tvrdeći da namjerno slabljenje jena nije štetno za svjetsku ekonomiju.

Neprikladno ili beskorisno

“Zemlje širom svijeta provode monetarne i fiskalne politike kako bi stabilizarali vlastite ekonomije. To je slučaj i u Japanu. Pokušavamo izbjeći deflaciju i postići održivi ekonomski rast kroz politiku stabiliziranja cijena. Vjerujem da kada bi sve zemlje imale politiku stabilizacije vlastite ekonomije, da bi to stabiliziralo i svjetsku ekonomiju”, smatra on.

Pomalo u ulozi “Velikog brata”, predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poslao je kritiku na obje strane.

“Svo ovo ćaskanje proteklih sedmica oko valutnih kurseva je ili neprikladno, ili beskorisno. U svakom slučaju, to je poražavajuće”, kazao je on.

Oko 90 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda (BDP) odnosi se na zemlje članice G20, u kojima živi i oko 90 posto svjetske populacije.

Izvor: Al Jazeera