Pad dionice na evropskim berzama

Frankfurtski DAX je u četvrtak bio u minusu 0,89 posto, spustivši se na 7.643 boda (AFP)

Evropska tržišta dionica pritisnuli su podaci koji su pokazali da je recesija u eurozoni dublja nego što se očekivalo, a zabrinutost je izazvao i signal Evropske centralne banke (ECB) da nisu voljni intervenirati kako bi ograničili jačanje eura, prenosi Hina.

Londonski FTSE oslabio je 0,56 posto na 6.323 boda, a na istom postotnom gubitku bio je i pariški CAC, koji je kliznuo na 3.677 bodova. Frankfurtski DAX bio je u minusu 0,89 posto, spustivši se na 7.643 boda.

Ekonomija eurozone zabilježila je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju pad od 0,6 posto, što je prigušilo povjerenje investitora u sposobnost oporavka regije u ovoj godini.

S obzirom na slabu domaću potražnju, evropske kompanije nastoje zaraditi u inostranstvu, ali im ta nastojanja otežava jaki euro. No, očekivanja intervencije ECB-a prigušio je potpredsjednik banke Vitor Constancio izjavom da bi se valutni tečajevi trebali određivati na tržištu.

Pogoršanje podataka

“U osnovi poručuje da ECB i dalje nije spreman manipulacijama slabiti euro, što me navodi na zaključak da će se ekonomski podaci nastaviti pogoršavati”, kazao je Michael Hewson, analitičar iz tvrtke CMC Markets.

Dionice Nestlea bile su u četvrtak među najvećim gubitnicima, oslabivši 2,5 posto nakon što je taj prehrambeni div upozorio da će i ova godina za njega biti izazovna.

Među poslovnim izvještajima bilo je i onih pozitivno intoniranih. Tako su holandska kompanija za posredovanje pri zapošljavanju Randstad i švicarski inženjerski div ABB porasle gotovo pet posto, nadmašivši očekivanja analitičara, zahvaljujući rastu u Aziji i Latinskoj Americi.

Francuska grupa Pernod je, također, ostvarila solidan rast u Sjedinjenim Američkim Državama, što je poduprlo rast njezinih dionica za 1,8 posto.

Francuski proizvođač automobila Renault obećao je, pak, da će povećati godišnju prodaju, zahvaljujući povećanoj potražnji izvan Evrope, što je podiglo cijene njegovih dionica za 6,7 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,5 posto, dostigavši 11.307 bodova.

Izvor: Agencije