Makao, najbrže rastuća ekonomija na svijetu

Najbrže rastuća ekonomija na svijetu ove godine je Makao, otok na jugu Kine, zahvaljujući kockarskoj industriji.

Zarada njegovih kazina prošle godine iznosila je nevjerovatnih 38 milijardi dolara, šest puta više nego kazina u Las Vegasu.

Zovu ga Las Vegas Istoka i definitivno ima sličnosti. Identične doze glamura i sjaja. Većina velikih igrača iz Nevade okušala je sreću i ovdje.

I za svega deset godina Makao je istisnuo američkog starca sa vrha kockarske industrije.

Najveći hotel na svijetu

Sreću možete okušati na stolovima koji se prostiru na oko 550.000 kvadratnih metara i boraviti u najvećem hotelu na svijetu s oko 5.000 soba. Hotel Venecijanac nikao je gotovo tokom noći.

Do 2015. godine očekuje se da će se prihodi od kockanja udvostručiti i dostići cifru od 62 milijarde dolara.

 Do tada Francis Lui, milijarder iz Hong Konga, ima velike planove. Proširuje svoj kompleks kazina odmah pored Venecijanca.

“Imat ćemo ukupno deset miliona kvadratnih metara prostora. Do tada bismo trebali postati jedan od vodećih kazina na svijetu.”

Makao je jedino mjesto u Kini gdje je kockanje legalno. A sve veći broj bogatih Kineza zaslužan je za finansijski uspjeh otoka.

No, glavni pokretač ekonomije Makaoa nije kockarska industrija. Već, kako ih zovu, izlet operateri, koji koriste ovakve reklame da bi privukli elitu u VIP sobe.

Među njima su i najvažniji kineski državni službenici, za koje se smatra da koriste Makao kao mjesto za nelegalno pranje milona dolara. Nešto o čemu turističke agencije ne vole razgovarati.

Hapšenja visokih dužnosnika

Direktori kazina priznaju da im je nedavna akcija hapšenja visokih dužnosnika veoma naškodila i primorala ih da se okrenu srednjoj klasi.

Morali su osmisliti nove načine zabave, poput vožnje gondolom usred hotela. No, prošle godine hotelijeri su od toga zaradili svega pet posto od ukupne zarade.

Za sada Makao i dalje igra na kartu kockanja i sve dok Kina i njeni bogataši rastu neće ni biti potrebe da mijenja svoju dobitnu kombinaciju.

Izvor: Al Jazeera