Uskoro rezultati testova slovenskih banaka

Odmah nakon objave rezultata trebao bi početi proces prenosa loših kredita sa pojedinih banaka na tzv. lošu banku (EPA)

U srijedu ili u četvrtak bit će objavljeni rezultati stresnih testova u slovenskim bankama, a, prema neslužbenim podacima, oni su pokazali da banke trebaju dokapitalizaciju u visini od 4,2 milijarde eura, piše u ponedjeljak ljubljansko Delo.

Prema više izvora, pa i onima koji su blizu Evropskoj uniji, “rupa” u bilansama slovenskih banaka koju su otkrili testovi iznosi skoro 4,2 milijarde eura i niža je od najpesimističkijih najava, a država je za dokapitalizaciju banaka spremna osigurati sredstva do visine 4,7 milijardi eura, navodi slovenski dnevni list.

Reviziju su provodili predstavnici revizorskih tvrtki Deloitte, Ernst&Young i Oliver Wyman, a uz Novu Ljubljansku banku, Novu Kreditnu banku Maribor i Abanku, koje su u državnom vlasništvu, pregledali su bilanse još pet banaka: Hypo Alpe Adria, Raifeissen, UniCredit Slovenija, Banka Celje i Gorenjska banka.

Slovenska Vlada i Centralna banka dobro su se pripremile za “Dan D” slovenskog bankarskog sistema i paralelno s objavom rezultata objavit će precizan i detaljan program aktivnosti za sanaciju svake pojedine banke za koju se pokaže da nema adekvatan nivo kapitala.

‘Loše banke i krediti’

Odmah nakon objave rezultata trebao bi početi, uz suglasnost Evropske komisije, proces prenosa loših kredita sa pojedinih banaka na tzv. lošu banku.

Od izuzetnog je značaja da se u izjavi naglasi kako je EK saglasan s programom, jer bi bilo loše da se post festum pokaže suprotno, rekao je za Delo finansijski stručnjak i predsjednik Poslovnog udruženja slovenskih banaka France Arhar.

Vlada i Centralna banka navest će visinu otkrivenih loših kredita u bilansima banaka, te način kako će “rupa” biti popunjena svježim kapitalom, pri čemu će Vlada osigurati svježa gotovinska sredstva i jamstva, kako bi se banke ponovo mogle zaduživati na finansijskom tržištu.

Centralna banka više puta je odlučno naglasila da će, bez obzira na rezultate testova, banke normalno poslovati, te da su potpuno sigurni svi depoziti pojedinaca do visine 100.000 eura.

Izvor: Agencije