Vrdoljak: MOL prelazi granice pristojnosti

Csanyi: Ako Zagreb ne budu želio ili mogao kupiti MOL-ov udio u Ini, namjera je tvrtke da ga prodaju nekom drugom (EPA)

Način komunikacije mađarskog MOL-a s hrvatskom Vladom u zadnje vrijeme prelazi granice pristojnosti, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Hrvatske Ivan Vrdoljak.

On je to kazao komentirajući najnoviji istup potpredsjednika Upravnog odbora MOL-a Sandora Csanyija, koji je izjavio da je MOL ponudio Hrvatskoj otkup MOL-ova udjela u Ini te da će ga prodati nekom drugom ako ga Vlada ne bude mogla ili htjela otkupiti.

Vrdoljak ocjenjuje da javna komunikacija ljudi iz MOL-a, koji svakih nekoliko dana pokušavaju na vrlo neobične načine, kroz izjave i intervjue, komunicirati s hrvatskom Vladom, “prelazi granice pristojnosti” te da više nema namjeru komentirati takve istupe.

“Kada budu konkretizirali svoju ponudu, vjerojatno će nas obavijestiti, a potom mi hrvatsku javnost. Do tada nemam više namjeru to komentirati preko medija”, rekao je Vrdoljak, prenosi Hina.

‘Želimo biti pošteni’

Prodaja udjela u Ini nije u interesu MOL-a, koji je u prvom redu zainteresiran za to da Ina posluje na tržišnim osnovama, izjavio je ranije Csany.

No, ako nema drugog rješenja, “željeli bismo biti pošteni”, kazao je on u razgovoru za mađarsko izdanje Forbes Magazina, prenosi Hina.

“Znamo da je to ključna kompanija za Hrvatsku, dio njezina nacionalnog identiteta, i zato smo hrvatskoj državi ponudili da ga otkupi. To bi bilo u interesu obje strane”, tumači Csanyi, koji je ujedno predsjednik Uprave i izvršni direktor mađarske OTP banke.

“Istodobno sam svjestan da državi nije lako upravljati takvim ulaganjem. Ako [u Zagrebu] ne budu željeli ili mogli kupiti naš udio u Ini, namjeravamo ga prodati nekom drugom”, istaknuo je.

Priliku tražiti izvan regije

MOL će u tom slučaju tražiti druge prilike za ulaganja, ali ne u regiji, dodaje Csanyi.

Zasebno, MOL-ov financijski direktor Jozsef Simola u Londonu je u utorak istaknuo da mađarska kompanija preferira dogovor s hrvatskom Vladom o rješenju kojim bi se stvorila dodana vrijednost.

Ako se takvo rješenje ne može dogovoriti, preostale opcije uključuju hrvatsko preuzimanje MOL-ova udjela u Ini, odnosno prodaju udjela nekom drugom ako dogovor ne bude moguć ili ako hrvatska Vlada ne bude mogla otkupiti udio u Ini.

“To pitanje vjerojatno neće biti riješeno ove godine, a možda ni u prvom tromjesečju 2014. godine, budući da bi pregovori s hrvatskom Vladom mogli trajati tjednima, ili čak mjesecima, prije no što bude postignut i realiziran dogovor”, prenosi mađarski portal portfolio.hu ocjenu analitičara banke HSBC Ildara Khazijeva od utorka.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što je MOL podnio zahtjev za arbitražu protiv Vlade RH, hrvatski ministar gospodarstva izjavio je da to ukazuje na nervozu Mađara.

Published On 26 Nov 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO