Na Baliju o historijskom sporazumu

Ministri trgovine 159 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije okupili su se na Baliju kako bi finalizirali historijski trgovinski sporazum. Međutim, protesti na Baliju odražavaju zabrinutost poljoprivrednika da će novi sporazum smanjiti podsticaje za poljoprivredu.

Trgovinski sporazum trebao bi pojednostaviti carinske procedure i ubrzati promet robe u tranzitu te smanjiti naknade koje zemlje naplaćuju za prolazak robe preko njihove teritorije. Ali, njegovo potpisivanje odgađa se već 18 godina. No, ako je suditi prema mišljenju generalnog direktora STO-a Roberta Azeveda, čekanju je došao kraj.

“Uspješan ishod je moguć. To je izvodivo i vjerujem da ga možemo postići. Nijedna tema ovog sastanka nije previše komplicirana i ne zahtijeva od vlada da urade nešto što nije u njihovoj moći. Bitno je kako se ni od jednog člana ne zahtijeva da uradi nešto što je nemoguće”, kaže Azevedo.

STO kao ‘čuvar’ pravila

Ne usvoji li se sporazum, uloga STO kao “čuvara” pravila svjetske trgovine mogla bi biti ozbiljno ugrožena, budući da su regionalni trgovinski sporazumi uveliko u fazi pregovora. To je slučaj i s Transpacifičkim partnerstvom 12 zemalja, koje predvodi SAD, te s Transatlanskim trgovačkim i investicijskim partnerstvom SAD-a i Evropske unije.

Gita Wirjawan, indonezijski ministar trgovine, kaže: “Smatram kako svi moramo shvatiti da se nadamo najboljem ishodu. Također, svjesni smo i rizika ukoliko sa Balija odemo bez postignutog sporazuma. Vjerujem da bi to bilo tragično za ovu instituciju i za mnoge ekonomije širom svijeta.”

Međutim, negativnom ishodu pregovora na Baliju nadaju se poljoprivrednici zemalja u razvoju. Oni vjeruju da bi svjetski sporazum mogao ugroziti podsticaje u njihovim zemljama, budući da bi carine bile značajno smanjene.

Henry Saragih, vođa demonstracija, smatra: “Sve napore zemalja u razvoju da postanu prehrambeno nezavisne potkopale su Evropa i Sjedinjene Države. Iako štite industriju agrikulture u svojim zemljama i daju velike podsticaje, ipak smatramo da njihova politika nije poštena.”

Optužbe farmera

Na demonstracije na Baliju stigli su i predstavnici poljoprivrednika iz Indije. Njihov sindikat objavio je da je u posljednjih 16 godina više od 250.000 indijskih farmera izvršilo samoubistvo, jer je ta zemlja provodila agrarnu reformu prema uputama STO-a.

Kannaiyan, demonstrant iz Indije, kaže: “Predstavljamo delegaciju farmera iz Indije koji se protive politici STO-a. To je institucija koja ubija naše farmere. Zato smo došli da uništimo tu organizaciju.”

Stječe se utisak kako se mišljenja razilaze u tome da STO želi jedinstvena svjetska pravila igre, dok, istovremeno, poljoprivredici iz razvijenih i zemalja u razvoju trenutno imaju veoma različite uvjete i pozicije.

Izvor:  Al Jazeera