Microsoftu odobrena kupovina dijela Nokije

Akcionari Nokije su odobrili prodaju odjeljenja mobilnih telefona Microsoftu prije dvije sedmice (AFP)

Evropska komisija odobrila je plan Microsofta da preuzme odjeljenje mobilnih telefona finske firme Nokia, samo dan nakon što je to učinilo i američko regulatorno tijelo .

“Najavljeno preuzimanje ne izaziva zabrinutost u pogledu konkurencije, jer postoje samo mala preklapanja između aktivnosti dviju kompanija, i pošto su male šanse da veze između Microsoftovih operativnih sistema za mobilne telefone i Nokijinih pametnih mobilnih uređaja uzrokuju izbacivanje konkurentskih kompanija sa tržišta”, navodi se u zvaničnom saopćenju Evropske komisije, a prenosi France Presse.

Američki regulatori odobrili su plan kompanije Microsoft da preuzme odjeljenje mobilnih telefona finske firme Nokia, saopćila je u utorak američka Federalna trgovinska komisija.

Microsoft se u septembru dogovorio s Nokijom o kupovini njenog glavnog dijela za 5,4 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Odobrena prodaja

Akcionari finske firme su odobrili prodaju odjeljenja mobilnih telefona prije dvije sedmice.

Završetak transakcije kojom će Microsoft dobiti i licencu za korištenje patenata Nokije očekuje se u prvom tromjesečju naredne godine.

Nokia je od 90-ih godina prošlog stoljeća najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu, a sa prvog mjesta potisnuo ju je južnokorejski konkurent Samsung Electronics.

Microsoft je najveći proizvođač softvera na svijetu, a njegov operativni sistem Windows koristi većina ličnih računara.

U posljednje vrijeme, međutim, firma zaostaje za konkurentima kao što su Apple ili Google, koji su je pretekli orijentacijom na sve popularnije tablete i pametne telefone.

Izvor: Agencije