Kuwait Airways kupuje 25 aviona od Airbusa

Sporazum uključuje kupovinu 15 modela aviona A320neo i 10 aviona A350-900 (EPA)

Kuwait Airways potpisao je memorandum o razumijevanju s Airbusom o kupovini 25 aviona, uz opciju nabave daljnjih 10 i najma još 12 letjelica, izjavio je predsjednik uprave kuvajtskog avioprevoznika.

“Potpisali smo memorandum o razumijevanju s Airbusom o kupovini 25 aviona, koji bi trebali zamijeniti postojeću ostarjelu flotu”, rekao je Jassar al-Jassar.

On nije želio otkriti vrijednost sporazuma, pozivajući se na klauzulu o tajnosti podataka, ali su je kuvajtski mediji u maju procijenili na blizu tri milijarde dolara.

Kompanija u državnom vlasništvu trenutno je u postupku privatizacije, a u maju je službeno prihvatila Airbusovu ponudu.

Odlučili su nabaviti nove avione, kako bi prije privatizacije 40-postotnog udjela pokušali ostvariti pozitivne poslovne rezultate.

U ukupno 21 godini koliko posluje, kompanija je samo jednu godinu zaključila u plusu.

Gubitak 2,7 milijardi dolara

Ukupno su nanizali više od 2,7 milijardi dolara gubitaka koje je pokrila kuvajtska Vlada.

Finansijski savjetnik u poslu nabave aviona, bivši kuvajtski ministar trgovine Amani Buresli, rekao je da sporazum uključuje kupovinu 15 modela aviona A320neo i 10 aviona A350-900, uz opciju kupnje dodatnih 10 ili više letjelica, po pet od svakog modela.

Isporuke počinju 2019. godine, a zadnji avioni će biti isporučeni u 2020. godini.

U međuvremenu će Kuwait Airways od Airbusa unajmiti 12 aviona – sedam A320 i pet A330-200.

Konačni ugovor o nabavi aviona, prvi te kompanije nakon više od 20 godina, bit će potpisan za mjesec dana, objavili su iz Kuwait Airwaysa.

Izvor: Agencije