Snažan rast prodaje nekretnina u SAD-u

Nove brojke iz sektora nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju snažan rast prodaje nekretnina, uprkos višim cijenama hipoteka.

Inače, ovo je jedan od glavnih ekonomskih pokazatelja stabilnosti državne ekonomije.

Rast hipotekarnih stopa, uprkos mnogim predviđanjima, nije zaustavio oporavak tržišta nekretnina.

Prodaja novih objekata porasla je u novembru za 16 posto u odnosu na isti period prošle godine. Tako je nastavljen pozitivan trend iz oktobra, kada je prodaja dostigla godišnji rekord.

Kevin Cummins, ekonomista iz UBS-a, smatra da je to veoma ohrabrujuće.

“Kada pogledate protekla dva mjeseca, prodaja nekretnina je mnogo bolja u odnosu na prošlu godinu, uprkos rastu hipotekarnih stopa. Zatezanje finansijskih uslova FED-a ljetos nije utjecalo na prodaju u oktobru i novembru, što je zasigurno veoma ohrabrujući znak uoči Nove godine.”

Odgođena kupovina

Zbog straha da će FED smanjiti podršku tržištu, te rasta hipotekarnih stopa, pojedini kupci su odgodili kupovinu do narednog proljeća, kada tradicionalno počinje sezona u ovom sektoru.

“Rast prodaje proteklih mjeseci posljedica je kupovine prije rasta hipotekarnih stopa. Zato vjerujem da će prodaja padati sve do narednog proljeća”, rekao je Max Wolff, glavni ekonomista ZT Wealtha.

Međutim, sektori polovnih nekretnina, te kućanskih potrepština, od avgusta bilježe konstantan pad prodaje.

Paralelno sa tim padom, cijene na tržištu rastu.

Srednja vrijednost nekretnina porasla je za 10 posto na godišnjem nivou, a  naredne godine će vjerovatno doći do smanjenja rasta srednje vrijednosti, iako analitičari vjeruju da su više cijene dobre za cjelokupnu ekonomiju.

“Indirektni efekti viših cijena filtriraju se kroz povjerenje potrošača, što rezultira njihovom većom potrošnjom, tako da se pozitivni efekti osjete od sektora maloprodaje pa dalje”, kaže Cummins.

Što bi, kada se sve sabere, trebalo rezultirati boljom ekonomskom situacijom naredne godine.

Izvor: Al Jazeera