Južni tok osjetljivo pitanje za Ukrajinu

Jedno od spornih pitanja je činjenica da će Gazprom, izvoznik gasa koji će ići plinovodom, istovremeno upravljati plinovodom i određivati tarife (EPA)

Ukrajina će na poziciji predsjedavajućeg Evropskom energetskom zajednicom, na koju stupa u januaru 2014. godine, nastojati provesti sve sporazume u okviru Energetske povelje i riješiti pitanja pokrenuta povodom izgradnje plinovoda Južni tok, izjavio je ministar energetike i rudarstva Ukrajine Eduard Stavicki.

„Mi ćemo insistirati na provođenju ovih sporazuma, koji se odnose na Energetsku povelju, mislim na Drugi i Treći energetski paket. Drugo pitanje koje ćemo rješavati je Južni tok, jer on nije ratificiran ni na nivou Energetske zajednice ni na nivou Evropske komisije, a neke države članice EU-a su ga zanemarile i već počele njegovu izgradnju“, rekao je Stavicki na konferenciji za novinare.

On je dodao da je izgradnja Južnog toka, koji zaobilazi Ukrajinu, veoma osjetljivo pitanje za Kijev. Prema njegovim riječima, to utiče na prihode budžeta Ukrajine od tranzita gasa u EU.

Revizija ugovora

Ministarstvo energetike Rusije je početkom decembra objavilo da je primilo pismo od Evropske komisije u kome je ona zahtijevala reviziju ugovora zaključenih sa državama kroz koje prolazi Južni tok, prenijela je agencija Ria Novosti.

Evropska komisija smatra da bilateralni sporazumi o Južnom toku s nizom država Evrope – Austrijom, Bugarskom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom – narušavaju zakonodavstvo EU-a i sada očekuje njihovu reviziju.

Jedno od spornih pitanja je činjenica da će Gazprom, izvoznik gasa koji će ići plinovodom, istovremeno upravljati plinovodom i određivati tarife. To je u suprotnosti sa Trećim energetskim paketom EU-a.

Stavicki je na konferenciji za novinare istakao i za Ukrajinu veoma osjetljivo pitanje slobodnog pristupa evropskim sistemima za transport gasa.

Prema njegovim riječima, Ukrajina se s tim problemom suočila ove godine, kada su nastali problemi sa korištenjem slovačke trase za uvoz gasa u državu.

Izvor: Agencije