Grcima novčanici gotovo prazni

Grčka ekonomija ostavila je iza sebe još jednu tešku godinu. Vlada ove zemlje, pod pritiskom međunarodnih kreditora, uvela je brojne mjere štednje, kako bi smanjila potrošnju u svim sektorima. Kao rezultat, radnici su organizovali brojne proteste i masovne demonstracije. Većina građana bi ovu 2013-tu najradije zaboravila, a  Al Jazeerina Dijana Mujanović, bila je u Atini i provjerila čemu se građani nadaju u narednoj godini.

Ukrasne trake i pokloni. Vrijeme je praznika i darivanja. No, postoji problem. Grcima su novčanici gotovo prazni.

Trgovinski sektor na dnu

 Ulice su pune prolaznika, svi gledaju izloge, ali…

„Ne ulaze lako. I većinom ih privuku posebne ponude i sniženja. Inače ne. Dugo razmišljaju. Plaćaju ono što moraju. Prije 4 godine odlično smo zarađivali, bili među najboljim potrošačima u Evropi. Tako da građani vjerovatno imaju pune ormare“, kaže vlasnik radnje.

A kako da kupuju kad su im plate u posljednje četiri godine smanjene i do 35 posto, porezi i novi nameti samo se uvode i povećavaju. Novac sa bankovnih računa, i iz slamarica davno je potrošen.

Zato je trgovinski sektor u Grčkoj dotakao dno. Usporedbe radi, 2008. godine prihodi su im iznosili 77 milijardi eura, a krajem ove godine očekuju upola manje. Trgovci rade što mogu, otvaraju vrata čak i nedjeljom.

„Otvarajući prodavnice nedjeljom izvlačimo narod na ulicu, ali zapravo smo generatori prihoda kafićima i restoranima. No, pošto smo mi trgovci, razmišljamo da i mi stavimo stolice i stolove ispred naših izloga, da i mi prodajemo kafu i piće, pa da bar imamo neki prihod“, govori Vasilis Korkidis, predsjednik grčke Unije trgovine.

„Od početka krize 135.000 trgovina stavilo je katanac na svoja vrata, baš poput robne kuće u srcu najpoznatije shopping ulice u Atini. No, nije problem samo što su stavili katance, 175.000 radnika ostalo je bez posla“, javlja iz Atine Al Jazeerina Dijana Mujanović.

Nezaposlenost obara nove rekorde. Prešla je stopu od 27 posto. Novogodišnja želja je da 2014. bude bar za nijansu bolja i lakša od ove godine. No, to su samo želje, a stvarnost je da će biti i gora.

„Narod treba shvatiti da će za smanjenje nezaposlenosti trebati još godine. Jer, iako nam predviđaju promjenu ekonomske klime i rast, sva istraživanja izvan zemlje i u njoj pokazuju da ćemo krajem 2014. imati još jedan skok nezaposlenosti, a smanjenje koje želimo, čak i ako sve bude dobro, bojim se da ćemo vidjeti tek nakon 7 godina“, napominje Kostandinos Mixalos, predsjednik grčke Komore.

Niko ne može poreći da Grčka barem na papiru nije napravila najveći uspjeh do sada. Godinu prije roka ostvarila je primarni suficit u iznosu 812 miliona eura, deficit sa 6 spustila na 3 do 4 posto. Turizam je opet procvjetao. Ali ono što se svi pitaju jeste kada će to osjetiti i obični ljudi.

 Teška zima

„Mnogo je napravljeno, ali je proizvodnja pala, imamo veliku deflaciju koja ekonomiji ne dopušta da krene naprijed. Nažalost, to će se nastaviti i u budućnosti. Olakšanje i ove pozitivne brojke će, vjerovatno, osjetiti naša djeca, a mi teško“, ističe Panagiotis Petrakis, profesor ekonomije na Atinskom univerzitetu.

Zima, hladna i teška, obično je najgore doba za Grke. Osim što ih većina nema grijanje jer je preskupo, neki čak ni struju, sa usvajanjem budžeta i ulaskom u novu godinu njihovi političari obično im poklone i po neki novi namet. Za 2014. pripremili su im povećanje poreza na nekretnine, već su im najavili i otpuštanje 15.000 državnih službenika , a s obzirom na to da im Trojka u januaru opet dolazi u posjetu, svjesni su da će to sigurno opet osjetiti i po svom već praznom džepu.

Izvor: Al Jazeera