Evroazijski ekonomski savez nastupa 2015.

Putin (u sredini) se nada kako će Savez omogućiti rast konkurentnosti proizvoda zemalja članica (Reuters)

Rusija, Kazahstan i Bjelorusija utvrdile su osnovne principe novog Evroazijskog ekonomskog saveza, rekao je danas u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin i izrazio nadu da će se tom savezu priključiti i Ukrajina.

Otvarajući sjednicu Visokog Evroazijskog ekonomskog saveza na nivou šefova država, Putin je kazao da su za dva mjeseca, od prethodnog susreta u Minsku, ostvareni novi rezultati u pravcu integracije.

Savez stupa na snagu 1. januara 2015.

Rusija optužila EU zbog trgovine

Rusija je optužila Evropsku uniju za kršenje principa o slobodnoj trgovini.

Ruska strana tvrdi da su njeni proizvođači čelika i umjetnog gnojiva oštećeni u EU zbog postojanja energetske takse na niz uvoznih ruskih proizvoda, koja je na snazi od 2002. godine.

Prema saopštenju ruskog Ministarstva ekonomije, anti-dampinške carine uvedene su nepravedno, te otežavaju izvoz ruskih kompanija na tržište EU-a, zbog čega trpe gubitak od, kako je navedeno, “nekoliko stotina miliona dolara svake godine”.

Putin je rekao kako je  ključni princip Saveza da rad te organizacije mora u punoj mjeri da odgovara nacionalnim interesima svih njegovih učesnika.

“Mi stvaramo Evroazijski savez u cilju jačanja naših ekonomija, obezbjeđivanja njihovog harmoničnog razvoja i međusobnog zbližavanja”, rekao je Putin i dodao da će Savez omogućiti rast konkurentnosti proizvoda tih zemalja i kao krajnji rezultat povećanje blagostanja njihovih naroda.

Sljedeći korak je priprema funkcionalnih ili sektorskih delova sporazuma.

Ukrajina primila rusku pomoć

“Rokovi su izuzetno tijesni – tekst treba da bude spreman za potpisivanje 1. maja 2014. godine”, rekao je Putin. Dokument će zatim biti poslat na ratifikaciju u nacionalne parlamente, da bi 1. januara 2015. Evroazijski ekonomski savez počeo da radi u punom obimu.

Putin je, kako prenosi AFP, izrazio nadu da će se savezu pridružiti i Ukrajina.

Novi Evroazijski ekonomski savez će zamijeniti mnogo labaviju Carinsku uniju, koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan, u nastojanju da izgradi slobodno trgovinsko tržište kojim će konkurisati 28-očlanoj Evropskoj uniji.

Neki analitičari su ovoj ekonomskoj uniji dali i prefiks post-sovjetska jer se pretpostavlja da Putin ide ka stvaranju saveza kojem bi jednog dana mogle da se pridruže zemlje kao što su Turska i Indija.

Na marginama ovog sastanka u Moskvi, Putin se sreo sa ukrajinskim premijerom Mikolom Azarovim.

Odmah potom je i saopšteno da je Ukrajina primila prvu tranšu ruske finansijske pomoći u iznosu tri milijarde dolara.

Putin  je prošle sedmice pristao na kupovinu 15 milijardi dolara vrijednih obveznica Ukrajine.

Izvor: Al Jazeera i agencije