Smartphone i tableti najčešći pokloni

Smartphonei i tableti najčešći su pokloni koje desetogodišnjaci dobivaju u Velikoj Britaniji, što je dobra vijest za proizvođače, ali ne i za one koji smatraju da takvi pokloni ne dolikuju tom uzrastu.

Blizu 73 posto desetogodišnjaka u ovoj evropskoj državi posjeduje mobilni telefon.

Zbog toga su njihovi roditelji zaradili titulu popustljive generacije. Ovo je dobra vijest za kompanije poput Applea i Samsunga, jer j Božić pred vratima, a tada se kupuju i pokloni.

„Mnoga djeca imaju sve vrste ovih novih tehnologija, iPade, tablete… Pritisak na nas zaista je veliki“, izjavila je Zali Huseyin, majka 10-godišnje Elliz.

„Svi moji prijatelji imaju telefone, pa sam i ja poželjela jedan“, kaže njena kćer.

Međutim, situacija i popustljivost roditelja nisu svuda isti. U Francuskoj deset posto desetogodišnjaka ima mobilni telefon, u Sjedinjenih Američkih Država 30, a rekorder je Poljska sa 80 posto.

Ipak, djeca ne pritišću roditelje samo da im kupe telefone. Mnoga od njih su i prije odlaska u školu već dobro upoznata sa radom tablet-računara – neka već imaju i vlastiti.

Male četvrtaste kutije

Lucy Bailey, djevojčica od tri i pol godine, navodi kako se na tabletu „mogu igrati različite igrice“, a sa njenim uređajem želi se igrati i njena 18-mjesečna sestra.

„Čim ga jedno dijete dobije, svi ih žele imati. Vide ih i na reklamama na televiziji. I odmah viču: ‘Želim ga, želim ga.’ Reklame su im stalni podsjetnik da ga nemaju“, govori njihova majka Helen Bailey.

Popustljivi roditelji možda omogućavaju bolju prodaju, ali izazivaju i zabrinutost.

„Iako su roditelji svjesni prednosti koje pružaju ovi proizvodi, istovremeno shvataju i to da njihova djeca traže previše stvari s obzirom na svoje godine. Znaju da smartphone ili tablet nije baš dobar za jednog sedmogodišnjaka ili devetogodišnjaka, koji je uvjeren da bez njega ne može“, ističe Katie O’Donovan (Mumsnet).

Debata o tome da li se djeci trebaju kupovati mobilni telefoni ili ne se još dugo neće završiti. Do tada, barem u Velikoj Britaniji, roditelji će pod jelku i dalje stavljati male četvrtaste kutije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO