Planine u regionu spremne za sezonu

Planine iz našeg regiona zanimljive strancima. Ponude su različite, a ski centri utrkuju se da privuku turisite. Šta Kopaonik u Srbiji nudi ove godine?

Noćna smjena na planini. Ratrak je spreman da sređuje staze. Mašinom već 13 godina upravlja Milenko Čuberković. Vrijeme je olujno, a vozi nas na najviši vrh Kopaonika.

“Mi obrađujemo staze, kada su padavine žešće u više navrata, da bi taj sneg bio postojaniji i da bi bio više utaban, dva-tri puta za noć ako treba”, kaže Čuberković.

Ponoć je, a na vrhu planine je minus 12 stepeni. Sve je zaleđeno.

“Nalazimo se na 2.016 metara iznad nivoa mora. Ovo je Pančićev vrh, jedna od najviših tačaka u Srbiji. Na ovom mjestu ratraci se okreću. Svake noći oni čiste preko 65 kilometara staza”, izvještava sa Kopaonika reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Gužve na žicama

Noćni rad vidi se ujutru. Tabači su spremili staze. Novi snijeg i sunce idealna su kombinacija za skijaše i bordere. Penjemo se na Karaman greben. Pogled se prostire do Šumadije. Za one iz grada svojevrsni anti-stres program.

Na Kopanik ljudi iz Srbije dolaze zato što im je blizu. Najviše im smetaju gužve na žicama.

“Možemo da skoknemo za vikend… Lepo je skijanje, lepe su staze”, priča Marko Stević iz Beograda.

“Malo je staza, gužva, dugo se čeka na žici…”, žali se Nikola iz Kruševca, ali ipak dolazi na Kopaonik. “Dolazim zato što mi je blizu.”

“Kopaonik mi je djelovao primamljivo. Inače sam iz Hrvatske, iz Splita, tu mi je prijatelj… Mislim da ne može bolje sada u ovo doba i na ovom području”, kazao je Marko Gudelj iz Splita.

U Skijalištima Srbije kažu da je Kopaonik postao pristupačan. Šestodnevni ski-pass je oko 100 eura. Noćenje s doručkom je u prosjeku 50 eura. Ima novih žica, pored već stnadarnih šestosjeda i četverosjeda. Od ove godine svi na planini imaju besplatno zdravstveno osiguranje.

Besplatna zdravstvena zaštita

“Svi koji dođu na Kopaonik imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, svi koji imaju zdravstveno osiguranje, overene knjižice, imaju besplatno lečenje u trauma centru. Narvano, i svi oni sa važećom skijaškom kartom, na raspolaganju im je i helokopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, za hitne slučajeve, za koje se nadamo da ih neće biti”, izjavila je Ana Jovanović iz Skijališta Srbije.

Ako ih bude van staza, pas bernardinac iz Gorske službe spašavanja je tu da ih pronađe. U toj službi upozoravaju na opreznost, pogotovp pred kraj rada skijališta.

“Staze znaju da budu dosta razrovane i bitno je da se [skijaši] tad paze. Obično tada popusti koncentracija, [misle] sada je kraj, sada idemo u hotel, i tada se najčešće dešavaju povrede”, kaže Milan Ostojić iz GSS-a.

Uživanja će biti ove sezone na planinama regije. Snijega već sada ima dovoljno, koji će na Kopaoniku biti sređivan svake noći.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U prvih devet mjeseci ove godine bilo je oko 845 miliona međunarodnih turističkih dolazaka, što je za oko 41 milion, ili pet posto, više nego u istom razdoblju prošle godine.

13 Dec 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO