Senat potvrdio fiskalnu stabilnost SAD-a

Američki Senat odobrio je proračunski zakon za iduće dvije godine sa 64 glasa za i 36 protiv, šaljući tako signal o fiskalnoj stabilnosti SAD-a nakon blokade savezne Vlade u listopadu.

Prošloga tjedna je pristanak dao i Predstavnički dom sa 332 glasa za i 94 protiv.

Proračunski zakon bit će upućen na potpisivanje predsjedniku Baracku Obami, a Kongres će imati vremena do 15. siječnja odobriti razinu proračunskih izdataka, koji bi za 2014. godinu trebali iznositi 1.012 milijardi dolara, a za 2015. godinu 1.014 milijardi dolara.

Za zakon su u Senatu glasali svi demokratski senatori i devet republikanaca, dok su neki članovi Republikanske stranke bili protiv, jer smatraju da sadrži povećanje potrošnje koje prelazi prag postavljen proračunom iz 2011. godine.

Dvotjedna blokada Vlade

Prijedlog zakona načinio je dvostranački Odbor za proračun, koji je osnovan nakon 16-dnevne blokade savezne Vlade u listopadu.

Reuters napominje da bi do 15. siječnja u Kongresu mogla izbiti neslaganja o pitanjima financiranja spornog programa zdravstvenog osiguranja, tzv. Obamacarea, financiranja rada porezne službe i još nekih pitanja.

“Imali smo široku dvostranačku potporu za sporazum o proračunskom zakonu. Sada bismo isto trebali dobiti takvu dvostranačku potporu za primjenu sporazuma. To je vrlo otvoreno pitanje”, rekao je neimenovani demokratski senator.

Proračun je osmišljen tako da bi se izbjegla još jedna financijska blokada američke savezne Vlade, kakva se nedavno dogodila, kao i da bi se ublažili najoštriji efekti proračunskih rezova, prenosi AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dogovor demokrata i Republikanaca je pozdravio i američki predsjednik Barack Obama, rekavši da predstavlja suštinu kompromisa.

Published On 11 Dec 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO