Vlada RH očekuje veće investicije u 2014.

Vladin investicijski plan za 2014. godinu je ambiciozan, ali ostvariv, ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić (EPA)

Hrvatska Vlada prihvatila je plan investicija za 2014. godinu, prema kojem se u idućoj godini očekuju ukupne investicije od nešto manje od 10 milijardi eura ili 3 posto više u odnosu na 2013.

To je utemeljeno na projiciranom rastu BDP-a od 1,3 posto. Od toga milijarda iz državnog proračuna, najviše u proteklih nekoliko godina.

Najviše investicija očekuje se u sektoru prometa, energetike i Hrvatskih voda. U privatnom sektoru, očekuju se investicije u vrijednosti blizu 7 milijardi eura.

Grčić: Plan ambiciozan, ali ostvariv

U pripremi je i nekoliko projekata javno-privatnog partnerstva, u vrijednosti ukupno blizu 600 milijuna eura.

Vladin investicijski plan za 2014. godinu je ambiciozan, ali ostvariv, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Taj će se plan realizirati u uvjetima procedure prekomjernog deficita pa su moguće njegove korekcije u dijelu proračunskih ušteda koje se odnose na kapitalna ulaganja, rekao je Grčić na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade, kako prenosi Hina.

S druge strane, kaže, plan je sastavljen od pripremljenih projekata što značajno podiže njegovu realnost i ostvarivost.

Predstečajne nagodbe i privatizacije

Ističe da bi javne investicije nagodinu prema planu trebale biti 14 posto veće u odnosu na očekivano izvršenje investicija u ovoj godini, koje će pak podbaciti u odnosu na plan, ali i biti veće od lanjskih za najmanje 10 posto.

Grčić smatra da su ipak ključne privatne investicije te odbija prigovore da je Vlada koncentrirana samo na javne.

Spomenuo je i predstečajne nagodbe te najavio da dalje idu i koncesije i privatizacija državnih poduzeća.

Konkretnije je najavio privatizaciju Petrokemije, Narodnih novina, Cluba Adiatic, kao i prodaju udjela u 13 tvrtki iz resora gospodarstva, pet iz portfelja Ministarstva prometa, 11 iz resora turizma, itd.

Izvor: Al Jazeera i agencije