PSA otpisuje još 1,1 milijardu eura dobiti

Dongfeng je s Peugeotom već osnovao zajedničku kompaniju u Kini (EPA)

Posrnuli francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen objavio je da će biti prisiljen otpisati oko 1,1 milijardu eura godišnje dobiti zbog pogoršanog stanja na tržištu i nepovoljnih valutnih tečajeva u Rusiji i Latinskoj Americi.

“Otpis bi mogao iznositi 1,1 milijardu eura i za taj će iznos biti umanjeni godišnji konsolidirani rezultati, ali neće uključivati gotovinu”, saopćeno je u četvrtak iz PSA.

Samo u prvoj polovini godine kompanija je izgubila 426 miliona eura zbog oštrog urušavanja prodaje na najvećem tržištu – evropskom.

Stoga su pokušali ostvariti rast u drugim dijelovima svijeta, poput Kine i Argentine, ali su u četvrtak objavili da su valutni tečajevi bili nepovoljni.

Pad prodaje automobila

Promjena tečaja eura prema ostalim valutama, uključujući brazilski real, argentinski peso i rusku rublju, za jedan postotni bod “smanjit će u sadašnjim tržišnim uvjetima operativnu dobit automobilskog odjela za 80 miliona eura”.

PSA je početkom ove godine već otpisao 4,1 milijardu dolara vrijednosti imovine zbog pogoršanog stanja na tržištu automobila.

Iz francuske kompanije tada su pojasnili da su ih na taj potez potaknule nove računovodstvene smjernice, ističući da će, kada se stanje poboljša, vrijednost imovine biti ponovo povećana.

U 2012. godini najveći francuski proizvođač automobila prodao je 16 posto manje kola nego u prethodnoj godini, odnosno nešto manje od tri miliona.

PSA provodi program smanjenja broja zaposlenih za ukupno 8.000 i zatvara tvornice kako bi nadoknadio gubitke.

Moguća kapitalna injekcija

U PSA su u četvrtak također potvrdili da pregovaraju s drugim po veličini kineskim proizvođačem automobila Dongfeng Motorom o mogućoj kapitalnoj injekciji.

Pregovori su tek u početnoj fazi, ističu u francuskoj kompaniji.

Dongfeng je s PSA-om već osnovao zajedničku kompaniju u Kini, a već mjesecima kruže glasine da dvije kompanije pregovaraju o mogućem ubrizgavanju kapitala u francuskog gubitaša.

U odvojenom saopćenju PSA je ustvrdio da je američki div General Motors spreman podržati ulazak novog dioničara.

GM je vlasnik oko sedam posto udjela u Peugeotu.

Izvor: Agencije