Poreski obveznici neće plaćati greške banaka

Barnier: Napravili smo veliki korak, poreski obveznici više nisu na prvoj liniji za plaćanje grešaka banaka (EPA)

Zemlje Evropske unije dogovorile su nove propise za spas posrnulih banaka, prema kojima poreski obveznici neće biti dužni pomagati oslabljenim finansijskim institucijama, piše Fena.

“Napravili smo veliki korak. Poreski obveznici više nisu na prvoj liniji za plaćanje grešaka banaka”, napisao je evropski komesar za tržišnu politiku i usluge Michel Barnier na svom Twitter nalogu.

“Banke će morati ostaviti novac ‘sa strane’ za teške dane. Izvlačimo lekcije iz krize. Cilj je da evropske banke učinimo snažnijima, kako bi bile u stanju pozajmljivati realnoj ekonomiji. Ovo je ključni korak ka osnivanju bankarske unije”, naveo je Barnier poslije dogovora s predstavnicima Evropskog parlamenta, Vijeća EU-a i 28 zemalja članica.

Novi sistem će stupiti na snagu od 2016. godine, a, prema usvojenoj proceduri spasavanja banaka, akcionari i vlasnici obveznica će prvi pretrepjeti gubitke posrnule banke, prenose agencije.

Izuzimanje malih štediša

Male štediše bit će potpuno izuzete od preuzimanja bilo kakvih troškova, dok će štediše s računima većim od 100.000 eura učestvovati u spasavanju banke.

“U svakoj zemlji članici bit će osnovan fond koji će pomagati bankama u njihovom oporavku ili učestvovati u njihovom gašenju, a ti fondovi će biti oformljeni pomoću doprinosa banaka, s tim što će doprinosi banaka koje nose veći rizik morati biti veći”, rekao je Barnier.

Ovaj dogovor, međutim, kako je saopćio EP, ne isključuje mogućnost korištenja novca poreskih obveznika “u vanrednim okolnostima”.

“Sada imamo snažan sistem spasavanja banaka, koji šalje jasnu poruku da će akcionari i kreditori biti oni koji će snositi troškove spasavanja problematičnih banaka”, saopćeno je iz EP-a.

Ovaj sporazum i dalje mora biti dovršen na tehničkom nivou, a zatim ide na zvanično odobrenje zemalja članica.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada