Fiat investira milijarde eura u nove modele

Fiat će se, između ostalog, fokusirati na nove varijante automobila iz porodice '500' (AP)

Italijanski proizvođač automobila Fiat će investirati devet milijardi eura u nove modele, kako bi stao ukraj gubicima koje u posljednje tri godine bilježi u Evropi i oživio gotovo prazne fabrike u Italiji.

Pored ulaganja u marke Maserati i Alfa Romeo, čiji će se novi modeli proizvoditi u Italiji, Fiat će se fokusirati na nove varijante automobila iz porodice “500”, kao i na jeftinije vozilo “Panda”, javlja njujorška agencija Bloomberg.

Fiat će naredne godine lansirati crossover FIAT 500X i malo SUV vozilo marke Jeep, kao i konvertibilnu verziju Alfa Romeovog sportskog modela 4C.

Svi ovi automobili će se proizvoditi u Italiji, a novi Alfa Romeov sedan Giulietta, dizajniran prvenstveno za izvoz van Evrope, proizvodit će se u Italiji od 2016. godine.

Zamjena Punta

Fiatov Punto biće zamijenjen novim vozilom sa pet vrata iz porodice “500”, a ovaj model će se proizvoditi u Poljskoj, radi ostvarivanja uštede i povećanja profita, navode izvori iz kompanije.

U Kragujevcu je u aprilu prošle godine otvorena tvornica Fiat Automobili Srbija, zajednički projekt Vlade Srbije i italijanskog Fiata.

Investicija je vrijedna gotovo milijardu eura i najveća je u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija.

Kako je tada izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, udio Fiata je 67 posto, a države Srbije 33 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije