Kabl će povezati Crnu Goru i Italiju

Energetski kabl između Crne Gore i Italije jedna je od najvećih i najznačajnijih investicija u energetiku te zemlje posljednjih godina. Italijanska firma Terna time će dobiti pristup energiji sa Balkana.

No, šta od svega dobija Crna Gora? I da li ima uporišta u tvrdnjama civilnih organizacija da je cijeli projekt urađen netransparentno te da će uticati na ekologiju države? O tome iz Podgorice priču donosi novinarka Al Jazeere Milica Marinović

Čak 860 miliona eura, dvije godine gradnje i obala Italije više neće biti tako daleko. A 375 kilometara podvodnog kabla kapaciteta 1.000MW učinit će Crnu Goru važnim čvorištem regiona sa snažnom prenosnom mrežom. Bar tako tvrde u crnogorskoj Vladi.

“Izgradnjom ovog podvodnog kabla ta mreža će značajno da se ojača i moći ćemo da prikopčamo sve te objekte a direktna korist je od 10-40 miliona od taksi koje ćemo da dobijemo”, ocijenio je Miodrag Čanović, ministar ekonomije Crne Gore.

Italijanska Terna u gradnju kabla ulaže 760 miliona eura- Crnogorski prenos- čiji je Terna akcionar u obnovu postojeće mreže još 100. Za to dobija 20 posto kapaciteta i prihoda na kablu.

Štićenje interesa

Nedovoljno, smatra nevladina organizacija MANS. Ugovor tvrde- štiti interese Italije kojoj kabl služi samo za povlačenje struje dok će crnogorski građani platiti ceh toga.

Ines Mrdović iz MANS-a kaže: “Kada vi potirete vlastito pravo i garantujete navodnom strateškom investitoru onda ih možete nazvati samo protekcionističkim- nikako drugačije. Nesporno je da investicije od 200 miliona eura će povećati naše račune za struju, famozna stavka povrata na investirana sredstva”.

“Podmorski kabl trebalo bi da se gradi od Peskare do ovdje, budvanske uvale Jaz, zatim podzemno do lokacije Blato u Lastvi grbaljskoj gdje treba da se izgradi trafostanica, a nakon toga nadzemnim vodovima preko Čeva, nikšićke i šavničke opštine do Pljevalja”, izvijestila je Marinović.

Na nadzemnom putu prolazi kroz nacionalna parkove Durmitor i Lovćen čime se, tvrde ekolozi, devastira priroda.

“Taj kabl narušava vizuelni izgled tih područja a sa druge strane buka i ometanje koje se bude desilo tokom izgradnje unutar zaštićenih područja će biti značajne jer govorimo o striktno zaštićenim područjima u kojima važe posebni režimi ophođenja i ponašanja”, ocijenila je Jelena Marojević iz organizacije Green Home.

Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma CG, kazao je: “U tom projektu ispunjeni su svi standardi. Vi znate da se on radi prema standardima Evropskim, partner neko ko iz EU i siguran sam da su tu predviđene sve mjere zaštite i kompenzacije za realizaciju jednog takvog krupnog pitanja”.

Početak radova na kablu čeka odobrenje Hrvatske čiju teritoriju kači i koja je najavila da će ga dati naredne godine kada završi istraživanja nafte i gasa u svom podmorju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Šta se događa u energetskom sektoru regiona? Na čemu se bazira strategija razvoja energetike? Koje su prepreke značajnijem ulaganju u energetski sektor? Kakvi su politički utjecaji na energetiku i upravljanje energijom? U ovom izdanju Konteksta govorimo o energetskom sektoru regiona. Gosti Konteksta su: u Beogradu sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Slobodan Petrović, u […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO