Robot napravljen 3D printerom

Britanski naučnik koji koristi 3D printanje da kreira ljudsko tkivo demonstrirao je svoj rad u Londonu. Nada je da će njegovo otkriće postaviti nove standarde u postupku zamjene ljudskih organa. Ali, medicina nije jedina industrija koja se brzo mijenja zbog tehnologije. Al Jazeerin reporter Kim Vinnell otišao je na najveći britanski 3D Printshow da sazna više.

InMuv – robot kontroliran je glasovnim komandama. Napravljen je gotovo u potpunosti 3D printerom.

3-D printanje je slojeviti proces pravljenja predmeta, dodavajući sloj po sloj materijala, što je popularno među arhitektama i produkt-dizajnerima.

“Umjesto da investiraju hiljade funti da pošalju prototip i dobiju ga sedam dana kasnije, kreirat će ga po mjeri, koristeći 3D printer”, kazuje Paul Croft. 

Mogućnosti 3D printera istražuju se u sve većem broju industrija.

Kompanija iza ovog printera gline planira da isprinta dovoljno dijelova za cijelu kuću.

“Ne morate biti 3D modelari ili dizajneri da biste kreirali 3D model. Napredni skeneri omogućavaju da kreireate model kuće, automobila, ili čak osobe”, kazuje Al Jazeerin reporter Kim Vinnell.

Tek početak

Ali, plastični prototipi tek su početak.

Alan Faulkner-Jones, printa sa ljudskim embrionalnim matičnim ćelijama.

“Prva ljudska ćelija koja nastaje jeste embrionalna matična ćelija. Sadrži sve genetičke informacije koje vas čine osobom kakva jeste”, ističe naučnik Alan Faulkner-Jones.

On detaljno podešava svoj 3D printer da pretvori ove ćelije u ljudsko tkivo. Ovo bi takođe mogla da bude preteča za printanje ljudskih organa.

“Ako možete napraviti mikro tkiva, onda vas ne sprečava mnogo toga da napravite dovoljno mikro tkiva za specifičan organ”, navod Faulkner-Jones i dodaje da organi koji silaze sa proizvodnih traka neće uskoro postati stvarnost. Možda u sledećih pedeset godina.

Jedna od pozitivnih upotreba tehnologije, koja se istražuje širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO