Sajam luksuznih automobila u Dubaiju

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima organiziran je sajam luksuznih automobila. Tu je i Ferrari od 325.000 dolara, s najmoćnijim V8 motorom, kojeg je italijanska kompanija ikada napravila. Aston Martin je oživio nekadašnju zvijezdu sa Le Mannsa.

Prvi proizvođač automobila sa Bliskog istoka W Motors predstavio je model Lykan Hypersport. Za 3,4 miliona dolara automobil nije toliko luksuzan koliko je brz. Sa 770 konjskih snaga dostiže 395 kilometara na sat. Među najpopularnijim sportskim terencima je Renge Rover, koji je predstavio novi model Autobiography, vrijedan 130.000 dolara.

Justin Weaving, direktor prodaje za Bliski istok Jaguar Land Rovera, kaže: “Za nas Dubai predstavlja luksuz, a to je osnova Range Rovera. Imamo veliki tržišni udio u regiji i upravo smo zbog toga odabrali ovaj internacionalni sajam automobila za predstavljanje našeg najluksuznijeg modela.”

Na centralnoj pozornici Bugatti je predstavio svoj novi model Legend. Cijena – 2,8 miliona dolara.

Gee Catlon, direktor Bugattia za Evropu, govori: “Dubai nam je veoma bitan, jer je Bliski istok naše drugo tržište po veličini. Uvijek je zadovoljstvo ovdje predstaviti novitete i danas smo uradili baš to.”

Najskuplji Rolls-Royce ikad

Druga riječ za luksuz – Rolls Royce, predstavio je model Phantom, koji u vratima ima 446 ugrađenih dijamanata. Automobil je prodat čak i prije njegove premijere. A kako kažu iz kompanije – ko pita za cijenu, taj ga sigurno ne može priuštiti.

Torsten Muller-Otvos, izvršni direktor Rolls-Royce Motor Carsa, kaže: “Ovo je najskuplji Rolls-Royce kojeg smo ikada napravili.”

Britanski Bentley bio je prisutan sa 460.000 dolara vrijednim modelom Musan Šahin. Bliski Istok čini 40 posto tržišta ovog proizvođača.

Trevor Gay, menadžer Bentleya za VIP klijente, objašnjava: “UAE su naše najveće tržište, sa kojeg pokrivamo cijelu regiju. Blizu smo da ove godine prodamo 500 automobila.”

Finansijska kriza je riječ koja očigledno ne postoji u rječniku pojedinih kupaca sa Bliskog istoka, što je umnogome pomoglo preživljavanje kriznih godina za proizvođače luksuznih vozila.

Izvor: Al Jazeera