Irska izlazi iz programa pomoći EU-a i MMF-a

Noonan: Ovo je, po mnogima, izuzetno važan dan, a neki su strahovali da to nikada nećemo postići (EPA)

Irska će narednog mjeseca postati prva članica eurozone koja je izašla iz programa pomoći, nakon što su inspektori Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) obavili posljednju kontrolu napretka te države u provođenju reformi, saopćilo je u četvrtak irsko Ministarstvo finansija.

Ova otočna država je krajem 2010. godine primila pomoć od 85 milijardi eura od EU-a i MMF-a, jer je bila pogođena ogromnim nacionalnim dugom, koji je bio posljedica bankarske krize i pucanja „balona“ nekretnina, prenosi agencija AFP.

„Ovo je po mnogima izuzetno važan dan, a neki su strahovali da to nikada nećemo postići“, izjavio je irski ministar finansija Michael Noonan.

Irski premijer Enda Kenny je prošlog mjeseca saopćio da će Irska 15. decembra izaći iz programa pomoći, postavši tako prva članica eurozone kojoj je to pošlo za rukom.

„Nakon što smo tri godine bili isključeni sa finansijskih tržišta, sada smo uspješno postavili temelje da 15. decembra izađemo iz programa EU-a i MMF-a“, zaključio je Noonan.

Izvor: Agencije