Profit Toyote veći od 10 milijardi dolara

Prema procjeni Toyote, prihodi bi trebali dostići 25 biliona jena (približno 253,7 milijardi dolara) (AP)

Neto profit najvećeg svjetskog proizvođača automobila, japanske Toyote dostigao je u periodu april-septembar ove godine bilion (hiljadu milijardi) jena (10,1 milijardi američkih dolara), što je 1,8 puta više nego u istom periodu lane.

Kako je u srijedu saopćila kompanija, a prenose agencije, prihodi za šest mjeseci su porasli za 14,9 posto, na 12,53 biliona jena (127 milijardi dolara).

Na osnovu ovih rezultata, navedeno je u saopćenju, korporacija je odlučila povisiti prognozu prodaje za cijelu tekuću finansijsku godinu, koja se završava u martu 2014. godine.

Prema procjeni Toyote, prihodi bi trebali dostići 25 biliona jena (približno 253,7 milijardi dolara), a čista dobit 1,67 biliona jena (16,9 milijardi dolara), u odnosu na prethodnu prognozu od 1,48 biliona jena.

To je malo manje od rekordnog neto profita od 1,72 biliona jena, ostvarenog u fiskalnoj 2007-2008. godini.

Pad prodaje u Aziji

Kompanija je također povisila svoju prognozu prodaje u Sjevernoj Americi na 2,63 miliona vozila, sa prethodno prognoziranih 2,61 miliona. Očekuje se da će to pomoći da se nadoknadi očekivani pad prodaje u Aziji na 1,64 miliona, sa 1,70 miliona vozila.

Rast profita, prema mišljenju stručnjaka ostvaren je dobrim djelom zbog pada kursa jena prema zapadnim valutama, što omogućava povećanje prihoda Toyote od prodaje u inostranstvu. Pored toga, uticali su i napori korporacije da smanji troškove proizvodnje.

Izvještaj o snažnom rastu profita uticao je na rast cijene dionica Toyote, koje su poslovanje na tokijskoj berzi završile na 0,5 posto većoj vrijednosti u odnosu na 0,8 posto rasta glavnog berzanskog indeksa Nikei.

Za proteklih godinu dana, dionice Toyote su povećane skoro 60 posto, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije